Mersin Anamur’da yapılması planlanan jeotermale faaliyet onayı çıktı. Deniz kenarında ve doğal sit alanı içerisinde kalan projeye karşı bölge halkı tepkili. Şirketin geleceğini duyan yurttaşlar nöbete başladı.

Muzun dibine sondaj açacaklar
Fotoğraf: Proje dosyası

HABER MERKEZİ

Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Bozdoğan köyüne yapılması planlanan jeotermal kaynak arama sondaj projesi için çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı verildi. Karara tepki gösteren bölge halkı direnişe geçti. Şirket oluşan tepkiler üzerine bölgeye jeotermal otel yapacağını ve köylülere iş vereceğini öne sürdü. Köylüler ise “Bağımız bahçemiz var. Geçimimizi tarımla karşılıyoruz. İşe ihtiyacımız yok” dedi.

Özşimşek Jeotermal Enerji Sistemleri İnşaat Tarım ve Turizm adlı şirket, jeotermal enerji aramak için harekete geçti. Proje tanıtım dosyası hazırlayan şirket ÇED kararı almak için başvuru yaptı. 1242 hektar büyüklüğünde ruhsata sahip şirket, faaliyet yürütmek istediği alanları üç ayrı poligona böldü. ÇED poligon 1 alanı 33,76 hektar, ÇED poligon 2 alanı 0,13 hektar ve ÇED poligon 3 alanı 5,60 hektar olarak belirlendi. Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü ve diğer görüş sorulan kurumların görüşü üzerine projeyi revize eden şirket, ÇED poligon 1 alanını projeden çıkardı. Denize sıfır yerde çalışma yapmak isteyen şirketin ÇED alanları ayrıca hazine ve orman arazilerinden oluşuyor.

DOĞAL SİT ALANI

Evlere 30 metre uzaklıktaki projenin bedeli ise yaklaşık 2,2 milyon TL olarak belirlendi.

Proje tanıtım dosyasında yer alan en önemli bilgilerden biri de bölgenin özelliği oldu. Tarım arazilerinin yakınında, orman arazisinde ve denize sıfır alan bölge aynı zamanda birince derece doğal sit alanı. Mersin Büyükşehir Belediyesi de verdiği görüşte doğal sit alanı olduğunu hatırlatarak aynı zamanda Deniz Kaplumbağaları Koruma Sınırı içerisinde ‘Günübirlik Tesis Alanı ve Park Alanı’ olarak işaretlendiğini hatırlattı.

OTEL İDDİASI

Mahallelerinde kimsenin projeyi istemediğini belirten Nurettin Tepe, “Buradaki herkesin küçük bir bağı bahçesi var. Çiftçilik yapıyor. Ülkenin en iyi muzu yetişiyor burada. Şirket gelmiş bize buraya otel yapacağız size de iş vereceğiz diyor. Bizimim elimizden bağ bahçe alınıp, asgari ücrete çalıştırılmak istemiyoruz. Bunu kimse istemez. Anamur çok özel bir yer. Daha önce gelen şirketler de de gördük zaten, işçileri hep dışarıdan getirdiler. O da yalan yani” dedi.

NÖBET BAŞLADI

Şirketin geleceğini haberini aldıktan sonra poligon alanlarında bir araya geldiklerini ifade eden Tepe şöyle konuştu: “Tüm mahalle gelecekleri haberi aldıktan sonra projenin yapılacağı alanlarda toplandık. Yaklaşık 300 kişi nöbet bekledik. Muhtemelen toplandığımızı duyunca gelmediler. Projeyi bölgede istemiyoruz. Mücadeleyi sürdüreceğiz. Sayın Mersin Valisi ile de görüştük itirazlarımızı dile getirdik.”