Myanmar’da darbeye karşı sağlık çalışanlarının başlattığı sivil itaatsizlik eylemlerine öğretmenler ve öğrenciler de destek veriyor. Farklı meslek kolları da iş bırakmaya hazırlanıyor.

Myanmarlı işçiler darbecilerin karşısına dikildi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Myanmar’da fiili lider Aung San Suu Çii ve partisiyle iktidar kavgasına tutuşan ordunun yönetimi ele geçirmesine ilk itiraz emekçi kesimden yükseldi. İnternete ve sosyal medya uygulamalarına erişimin kısıtlandığı ülkede “Sivil itaatsizlik” eylemleri altında iş bırakmaya başlayan sağlık emekçilerine öğretmenler de destek verdi, birçok iş kolu da eylemlere katılmaya hazırlanıyor.

Ülkenin büyük kentlerinden Yangon’da “Askeri diktatör, başarısız; demokrasi, kazan” sloganlarıyla eylemler düzenleniyor.

‘DARBE İSTEMİYORUZ’

Yangon Eğitim Üniversitesi’nde öğretim görevlileri ve üniversite çalışanları, kırmızı kurdeleler takarak darbeyi protesto etti. Açıklama yapan öğretim görevlileri, “Askeri darbenin başarısız olmasını istiyoruz. Seçilmiş hükümete kanunsuzca el koyan askeri darbeyi desteklemiyoruz” dedi. Dagon Üniversitesi’nden öğrenciler de darbe karşıtı protestolar düzenledi. Öğrenci Min Sithu AFP’ye verdiği demeçte, “Bizim neslimizin bu tür bir askeri diktatörlük altında acı çekmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Askeri yönetim, en son Eski Dışişleri Bakanı ve Ulusal Demokrasi Birliği (NLD) Partisi’nin üst düzey yöneticilerinden Win Htein’ı gözaltına aldı. Darbenin ardından Myanmar’ın İngilizce yayın yapan Frontier Myanmar gazetesine verdiği demeçlerde Htein, Myanmar ordusunun yanlış bir karar alarak ülkeyi kötü bir istikamete sürüklediğini söylemişti. Htein, gayrimeşru darbeye karşı halkı protestoya davet etmişti. BM Güvenlik Konseyi, Myanmar’daki askeri yetkilileri Suu Kyi’yi ve diğer tutuklu liderleri serbest bırakmaya çağırmıştı.

***

‘KOLEKTİF SAVAŞMALIYIZ’

ABD merkezli sosyalist dergi Jakobin’de yayımlanan “Myanmar’ın işçi hareketi, otoriterliğe karşı mücadelenin merkezidir” başlıklı yazıda, Hazır Giyim İşçileri Federasyonu’ndan Ma Moe Sandar Myint’le darbeden kısa süre önce yapılan bir röportaj dikkat çekiyor. Myint, 2009-10 yıllarında hazır giyim fabrikalarındaki büyük grev dalgasını hatırlatarak ülkede adaletsizliğe karşı köklü bir işçi geleneği olduğunu hatırlatıyor. Myint, röportajda, verdikleri sınıf mücadelesini şöyle anlatıyor: “İşçiler grevin faydalarını görüyor. Grev onlara haklarını kazandırıyor. Grevler onlara ücret artışları sağlıyor. Bir grev olduğunda, diğer işçiler grevin işe yaradığını görüyor. Grevin tadı güzel bir tattır. Grev aynı zamanda işçilere birlik de kazandırıyor. Boşta oturarak haklarınızı almanın bir yolu yok. Kolektif savaşmalıyız.”