‘İktidar’ hedefiyle gerçekleştirilen 37’nci Olağan Kurultayı’nda Genel Başkan ve Parti Meclisi’ni belirleyen CHP, bayram sonrasında yeni MYK’yi oluşturacak. Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun, ‘Gölge kabine’ gibi çalışacak kurulun yapısını değiştirmesi gündemde.

MYK, ‘Gölge Kabine’ gibi çalışacak

Hüseyin Şimşek

Pandemi koşullarında hafta sonu 37’nci Olağan Kurultayı’nı gerçekleştiren CHP’de ilk Parti Meclisi (PM) toplantısının bayramdan sonra yapılacağı ve Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) da bu toplantının ardından duyurulacağı bildirildi.

Genel merkez yönetim organlarının seçildiği kurultayın ardından CHP’de gözler "Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun A Takımı" olarak ifade edilen MYK’ya çevrildi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun MYK’nin üye yapısını değiştirebileceği kaydedildi. Partiyi ülke yönetimine taşıyacağı ifade edilen yeni yönetimin, seçimlere kadar "gölge kabine" gibi çalışarak iktidarın çalışmalarını yakından izleyeceği ve ülke sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini ortaya koyacağı bildirildi.

Kılıçdaroğlu’nun bazı genel başkan yardımcılıklarını kaldırabileceği, bazılarını ise birleştirerek MYK’yi "sadeleştirebileceği" konuşuluyor. Kılıçdaroğlu’nun, bazı MYK üyelerine yeni dönemde görev vermemesine ise kesin gözüyle bakılıyor.

MYK DE YENİLENECEK

Dört MYK üyesinin PM’ye seçilemediği kurultayın ardından MYK’nin yaklaşık yarısının yeni isimlerden oluşması bekleniyor. PM’ye seçilemeyen Basınla İlişkiler ve Kurumsal İletişimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan yerine Maraş Milletvekili Ali Öztunç’un getirilebileceği ifade edildi. Öztunç’un eski gazeteci ve RTÜK üyesi olması bu görev için isminin öne çıkmasına neden oldu. Öztunç’un kurultayda delegelerden en çok oyu alan isimler arasında yer almasının da MYK’ye girme şansını artırdığı bildirildi.

ÇEVİKÖZ’ÜN ALTERNATİFLERİ VAR

CHP’de PM’ye seçilemeyen bir diğer isim olan Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz’ün yerine gelmesi olası isimler olarak Yunus Emre ile birlikte eski Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke konuşuluyor. Böke, parti sözcülüğünden istifa ettikten sonra girdiği iki PM seçiminde de delegelerden en çok oyu alan isimler arasında yer aldı.

YAMAN VE SEYMAN

Yeni dönemde CHP MYK’ye seçilebileceği ifade edilen isimler arasında Dr. Aylin Yaman da bulunuyor. Sağlık alanındaki çalışmaları ile bilinen Yaman’ın sosyal politikalar konusunda da geçmişi bulunuyor. 1999 yılında CHP’nin ilk kadın genel başkan yardımcısı olan ve son kurultayda PM’ye seçilen Yaşar Seyman’ın da özellikle sendikalar ve sivil toplum örgütleriyle ilgili birimden sorumlu olarak MYK’ye alınabileceği ifade edildi.
CHP MYK’de yerini koruyabileceği bildirilen isimler arasında delegelerden en çok oyu alan Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Bülent Kuşoğlu, Muharrem Erkek, Gülizar Biçer Karaca ve en çok oyu alan kadın PM üyesi Gamze Akkuş İlgezdi de yer aldı.