Okul bileşenlerinin iradesi hiçe sayılarak Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanan Naci İnci’yi yumurta atarak protesto eden Beliz İnce’ye, bir dönem uzaklaştırma cezası verildi.

Naci İnci’yi yumurtayla protesto eden öğrenciye uzaklaştırma cezası

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanan, okul bileşenleri ve kamuoyu tarafından ise ‘kayyum rektör’ olarak nitelendirilen Prof. Dr. Naci İnci’yi pantolonuna yumurta atarak protesto eden Boğaziçi öğrencisi Beliz İnce, bir dönem boyunca üniversiteden uzaklaştırıldı.

Diken’den Ayşegül Kasap’ın haberine göre İnce, ağustos ayında rektörlük binası önünde arabasına doğru ilerleyen İnci’ye yumurta atmıştı.

Karar hakkında Diken’e konuşan İnce yumurta atmanın dünyada yaygın barışçıl protesto pratiklerinden biri olduğunu belirterek, “Bu eğitim hakkı ihlalidir” dedi.

İnce aynı zamanda İnci’nin ihbar etmesiyle yargılanan 12 öğrenciden biri. Bu davada Berke Gök ve Perit Özen adlı öğrenciler 94 gün cezaevinde tutuklu kalmıştı.

Karar, yönetmelikteki 7’inci maddeye istinaden, ‘yumurtalı eylem’ fiziksel şiddet kabul edilerek verildi. Haberde görüşlerine yer verilen üniversite öğrencileri, bu karara, “Haklarında fiziksel şiddet ve cinsel taciz beyanları bulunan, darp edilmedik öğrenci bırakmayan Özel Güvenlik Birimi okulda elini kolunu sallarken, Naci’nin ceketine yumurta atan arkadaşımız mı uzaklaştırılıyor” ifadeleriyle tepki gösterdi.