Fransa’da polisin 17 yaşındaki Nahel’in öldürmesinin ardından başlayan protestolar ülke geneline yayıldı, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gencin öldürüldüğü yerde binlerce kişinin katılımıyla “sessiz yürüyüş” düzenlendi.

Nahel için yürüdüler
Fotoğraf: AA

Dış Haberler Servisi

Fransa’da polisin 17 yaşındaki sürücünün ardından başlayan protestolar ülke geneline yayılırken çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gencin öldürüldüğü yerde annesinin katılımıyla “sessiz yürüyüş” düzenlendi.

Fransa’da Nahel M. İsimli 17 yaşındaki sürücünün polis kurşunuyla ölmesinin ardından ateş açan polis memuru ifadeye çağırıldı. Ülke geneline yayılan protestolarda polis ve eylemciler arasında çatışmalar yaşanırken araçlar ve binalar ateşe verildi. Çıkan olaylarda göstericiler gözaltına alınırken, olayın yaşandığı yerde yürüyüş düzenlendi.

Nahel'in anısına Nanterre'de düzenlenen “Beyaz Yürüyüş”te binlerce kişi, cezasızlığa ve polis şiddetine karşı yürüdü. Yürüyüşte Reuters'e konuşan Nahel'in bir komşusu, “Yargının işini yapmasını talep ediyoruz, yoksa kendi bildiğimiz gibi yaparız” dedi. Açık kasa bir kamyonun üstüne binen Nahel’in annesi, “Nahel için Adalet” yazan beyaz bir tişört giyerek kalabalığa el salladı.

POLİS TUTUKLU YARGILANSIN

Nanterre savcılığı, ateş eden polis memuru hakkında "kasten adam öldürme" suçundan iddianame hazırlanmasını ve tutuklu yargılanmasını talep etti. Nanterre Savcısı Pascal Prache, olay sırasında görevli olan diğer 2 polisin ve arabadaki 1 kişinin de ifadelerine başvurulduğunu aktardı. Motorlu 2 polisin içinde 3 gencin bulunduğu aracı kontrol etmek için kırmızı ışıkta "dur" ihtarında bulunduğunu belirten Prache, sürücünün buna rağmen kırmızı ışıkta geçtiğini söyledi. Polislerin motorlarıyla aracı takip ettiğini aktaran Prache, sürücünün birçok trafik kuralını ihlal ederek, biri bisikletli toplam 2 kişinin hayatını tehlikeye attığını söyledi. Prache, polisin, arabayı yeniden çalıştırdığı sırada sürücüye bir el ateş açtığını, otopsi raporunun, Nael'in tek kurşun nedeniyle öldüğünü ortaya koyduğunu, kurşunun gencin sol kolunu ve göğsünü deldiğini kaydetti. Prache, polisin, sürücünün yeniden kaçmasını engellemek ve birisini veya kendisini ezmesinden endişe ettiği için ateş açtığını beyan ettiğini aktardı. Polisin silahını kullanmasını gerektiren koşulların oluşmadığını kaydeden Prache, "kasten öldürme" suçundan açılan ön kovuşturma kapsamında, sürücüyü vuran polisin hâkime ifade vereceğini belirtti. Savcı, söz konusu polisin tutuklanmasını talep ettiğini açıkladı.

PROTESTOLAR SÜRÜYOR

Fransız polisinin açtığı ateş nedeniyle genç sürücü Nael'in ölmesine tepki gösterenler, iki gündür sokaklarda eylemlerini sürdürüyor. Olay olduktan sonraki ilk gece, Paris'in banliyölerinde eylemciler ve polis arasında yaşanan gerginlikler, bu gece de Lyon, Toulouse, Lille gibi büyük kentlere sıçradı. Nahel'in öldüğü Nanterre kentinde de tansiyon düşmedi.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, araçların devrildiği ve yakıldığı, tramvay, otobüs gibi toplu taşıma araçlarının yanı sıra çöp bidonlarının ateşe verildiği görüldü. Eylemcilerin etrafa havai fişek fırlattığı anlar da görüntülere yansıdı.

SAĞCILARDAN ‘OHAL’ ÇAĞRISI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün sabah, İçişleri Bakanlığı’nda bakanlıklar arası kriz birimini acil olarak topladı. Vatandaşları "sükunete" çağıran Macron, gece meydana gelen şiddet olaylarının kabul edilemez olduğunu ve “haklı gösterilemeyeceğini” söyledi. Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, gece boyunca belediye, okul binaları ve karakolların yakıldığını veya saldırıya uğradığını belirtti. Darmanin, protestolarla baş edebilmek için 5 bini Paris’te olmak üzere 40 bin polisin görevlendirildiğini açıkladı. Sol La France Insoumise (LFI) partisi polisi suçlayarak, Nahel'i vuran polislerin açığa alınmasını isterken sağ ve aşırı sağ muhalefet ise, şiddet olayları büyümeden, "olağanüstü hal ilan edilmesi" çağrısı yaptı. Darmanin ve Başbakan Elisabeth Bourne, şimdilik “olağanüstü hal” ilan edilmeyeceğini söyledi.

Cezayir asıllı olduğu belirtilen Nahel M.’nin öldürülmesi, uzun süredir ülkede tartışma konusu olan düşük gelirli işçi sınıfının yaşadığı banliyölerde özellikle azınlıklara karşı polisin tutumunu tekrar gündeme getirdi. 

***

NE OLMUŞTU?

Polis, 27 Haziran'da, Nanterre kentinde, içinde 3 kişinin bulunduğu ve "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle araca ateş açmış, 17 yaşındaki sürücüyü öldürmüştü. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, gence ateş açtığından şüphelenilen polis gözaltına alınmıştı. Polis ilk ifadesinde sürücünün aracı üzerine sürdüğünü söylemiş, ancak sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, ateş açan polisin, aracın önünde değil ön sol koltuk hizasında olduğu görülmüştü. Görüntülerin yayılmasının ardından protesto eylemleri başlamıştı.