Nana, Nusa, Nena… Üstümüze çöken hayat

İbrahim KARACA

Rize-Pazar’da açılmış olan Pazar Kültür ve Sanat Evi, ilçeye bağlı her köy için birer kitap çalışmasını kararlılıkla sürdürüyor. “Kalbimizin Kıyısından” adı verilen kitap serisi kapsamında şimdiye kadar beş köyün kitabı kendi içinden çıkan yazarlar tarafından yazıldı: Sapu’nun Ayak İzleri, Kadriye Müftüoğlu; Bir Avuç Haçapit, İbrahim Karaca; Carcivat Avlaşkimi, Recep Memişoğlu; Kvakçe’den Beyaztaş’a, Mustafa Korkmaz; Lamgo’nun Öyküsü, Ahmet Şahinbaş.

Bu seri devam ederken, bölgeden beslenen edebi çalışmaları içeren ve “Kalbimizden Sesler” adını taşıyan bir başka seriye başlandı. Önce geçtiğimiz aylarda Yaşar Çelik imzasını taşıyan “Helun ile İbali” adlı öykü ve şiirler yayınlandı, şimdi de Kadriye Müftüoğlu imzalı “Nana, Nusa, Nena” (Anne, Ses, Gelin) adlı, yaşanmış beş adet öyküden oluşan bir kitap. Kitabın ismi Lazca olsa da, içindeki öyküler Türkçe olarak kaleme alınmış: “Çiçek Desenli Elbise, Gülünce Gözlerinin İçi Gülüyor, Büyük Yalnızlık, Acı Veda, Akide Şekerleri.” İstanbul’da öğretmenlik yapmakta olan bir Pazarlıdır Kadriye Müftüoğlu. Sait Faik Abasıyanık, Orhan Veli Kanık, Nazım Hikmet ve Edip Cansever severidir. “Bu kitabı oluşturan hikâyelerdeki tüm kahramanlar gerçektir. Özel hayata saygılı olmak adına hepsinin isimlerini değiştirerek kullandım. Kahramanların bir kısmını bizzat tanıdım. Bir kısmını ailelerinden dinledim. Aralarından ebediyete intikal edenleri rahmetle anıyor, yaşayanlara sağlıklı ömürler diliyor ve bana ilham verdikleri için hepsine sonsuz teşekkür ediyorum” diyor kitabın ön sözünde.

Bu kitabın dosyasını benden önce okuyan Alper Taş arkadaşım ve köylüm, boğazının düğümlendiğini söylediğinde, “Amma duygusalsın” deyip gülmüştüm. Fakat dosyayı okumaya başladığımda, her öyküde benzer düğümlenmeleri fazlasıyla yaşadım. Bitirdiğimde bir sürü soru sordum kendime: “Bir kadın, bir insan, bütün bunları nasıl yaşar? Mümkün mü? Bu nasıl bir hayattır?” Dosyayı bitirdikten sonra sıra kapak düşünmeye geldiğinde, Kadriye’nin istediği fotoğrafın arkasına bütün amatörlüğümle bir bulut kolajladım. Çünkü bende kalan özet, Karadeniz’in doğusunda geçen beş ömür üstüne kapkara bir bulut gibi çöken kapkara hayatlardı.

Kadıköy’de bulunan Pazarlılar Birliği Derneği, 12 Haziran günü saat 16.00’da yeni bir buluşmaya sahne olacak.