Narenciye üreticisi perişan

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana başta olmak üzere Çukurova Bölgesi'nde etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle narenciyede yüzde 80'lere varan rekolte kaybının olduğuna dikkat çekti. Barut, "Büyük zararı oluşan narenciye üreticilerimizin zararları karşılanmalı, bu bölge afet bölgesi ilan edilmeli, çiftçi borçları faizsiz ertelenmeli, üreticilerimize ayni ve nakdi yardım yapılmalıdır" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi veren Barut, şunları kaydetti: "Mevsim normallerinin üzerinde ani değişiklik gösteren hava durumları, 50 dereceleri bulan kavurucu çöl sıcakları ve kuzeyden esen poyraz, yeni yeni meyve vermeye başlayan ağaçlardaki narenciyelerin dökülmesine sebep olmuş ve buna bağlı olarak yüzde 80’e varan oranlarda hasar meydana gelmiştir. Bu durum narenciyede büyük rekolte kaybına sebep olacak, dalda kalan ürünün ise büyüme aşamasında kabuk kalitesini koruyamayacağı için ticari değeri çok düşük olacaktır. Bu durum narenciye üreticisi için çok yıkıcı bir afettir."

AFET BÖLGESİ İLAN EDECEK MİSİNİZ?

Narenciye üreticisinin hasarının karşılanmasının hayati önemde olduğunu vurgulayan Barut, "Üreticinin yüzünü güldürüp bu sektörün tüm paydaşlarından geçimini sağlayan birçok insanın mağduriyetinin ortadan kaldırılması sağlanmalıdır. Aşırı sıcak ve poyrazın da sigorta kapsamına alınması için TARSİM'in de gerekli düzenlemeleri yapmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

CHP'li vekil, Bakan Pakdemirli ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a "Bölgede narenciye üreticisinin ürünlerinde oluşan hasarın karşılanması için hasar tespiti yapılacak mı? Söz konusu bölgeyi afet bölgesi ilan edip üreticinin zararlarını karşılayacak mısınız?" diye sordu.

KAYIP YÜZDE 80’İN ÜZERİNDE

Adana Çitfçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru da Çukurova’daki narenciye çeşitlerinden erkenci limon, mandalina, portakal ve bazı orta erkenci mandalina çeşitlerinde büyük oranda meyve dökümü yaşandığını belirtti. Yaptıkları ilk gözlemlere göre, yüzde 80'in üzerinde meyve döküm zararı olduğunu belirten Doğru, "Ova genelinde bölge farkı olmaksızın her yerde zarara yol açan aşırı sıcaklar ve poyraz, narenciye üreticilerimizin henüz sezonun başındayken morallerinin bozulmasına sebep oldu" dedi.