Muğla’da narenciye üreticisi, girdi maliyetleri ve koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, şimdide ürünlerinin yüzde 80'i aşırı sıcaklar ve rüzgâr sebebiyle ziyan oldu. Üreticiler destek beklerken, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin konuyu meclise taşıdı

Narenciye yandı üretici feryatta!

AYCAN KARADAĞ

Türkiye’nin en önemli narenciye üretim bölgelerinde biri olan Muğla’da üretici, son yıllarda yeterli teşvik olmamasından dolayı olumsuz etkileniyor. Bu yıl tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla birlikte narenciye üreticisi daha da zor durumda kalırken son günlerde aşırı sıcaklar ve rüzgâr ile birlikte ürünlerin yüzde 80’i ziyan oldu. Üreticiler, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini isterken aynı zamanda Tarım Sigorta alanı (TARSİM) alanını genişletmesini istiyor.

Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde narenciye üreticiliği yapan Feridun Tahtalı, “Yeni yılın mahsulü. Meyvelerin oluşacağı zaman bu ilkim dengesizliği sebebiyle ürünümün yüzde 80’i döküldü. Şu an meyvenin tutum zamanı. Ağaç fazla meyvesini Haziran ayında dökmeye başlar. Bu iklim dengesizliği sebebiyle ağacı, meyveyi yaktı. Büyük bir hasar oldu. Tüm Türkiye’de böyle oldu ama bizim bu Ege Bölgesi'ndeki tüm üreticiler perişan oldu. Bu sene girdi maliyetleri çok yüksekti. Belimizi doğrultamadan salgın başladı. Daha da kötü olduk. Şimdi de böyle bir durum ile karşı karşıyayız. Burada çoğu üretici TARSİM’e mallarını sigorta yaptırır. Ben yüz ton sigorta yaptırdım alacağım en yüksek 25-30 ton. 2020 yılında birçok üretici kredi çekti. Buna destek sağlanabilir. Üretici olarak destek bekliyoruz. Salgın döneminde gördük ki tarım en önemli konu. O yüzden üreticiye destek olunmalı” diye konuştu.

AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ

Bir diğer üretici Aydın Dirim ise, “17 Mayıs ile 24 Mayıs arasında aşırı bir şekilde sıcaklık artışı yaşandı.50 derecenin üzerinde sıcağı gördük. Çiçekten meyveye dönüşen özler sarardı. Yarısı sarı yarısı yeşil oldu. Sararan yerler dökülme yaptı. Sulama yapmamızın da bir faydası olmadı. Çünkü önce sıcaklık sonra fırtına yaptı. Fakat TARSİM’de ki eksperler fırtına olmadığını savunuyorlar. Sebepleri de yerde meyve görmemeleriymiş. Biz kayıtlı çiftçileriz. Bir mağduriyet yaşadık ve afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz. TARSİM gelsin tarlalarımızı incelesin. Eğer meyvemiz yerindeyse bize ücret ödemesinler ama meyvelerimiz yerinde değil bunu görecekler. TARSİM’in duyarlı olmasını ve biz çiftçilere sahip çıkmasını istiyoruz. Bizler mazotunda teşvik kapsamına alınmasını istiyoruz. Bizler mazotu 5.60 TL’de alıyoruz ama denizcilik yapan arkadaşlarımız teşvikten yararlanıyor. Maliyetlerimiz yüksek, ürünlerde sıkıntılarımız oluyor, bankalara kredilerimiz var. O yüzden çiftçilerimizin yaşadığı bu hasar karşılanmalıdır” şeklinde konuştu.

ÜRETİCİ TAMAMEN BİTTİ

Bir diğer üretici Sami Tokmak da, “Ürünlerimiz hava değişkenliği yüzünden yandı. Yüzde 60 meyve ziyan oldu. Allah’tan gelen bir şey ama önlem ya da sonrasında yapılması gerekenler var. Sigorta bunu karşılamıyor. Biz üretici olarak bu durumdan çok şikâyetçiyiz. Kapsamında yok sigortanın. Fırtına var, don var ama aşırı sıcaktan dolayı yaşanan sorunda bir şey yapmıyor. Diğer doğal olaylarda da çok az karşılıyor. Genişletilmesi lazım. Zaten girdi maliyetleri, salgın derken bu sene bittik diyorduk. Bir de bu olay başımıza geldi. Üretici tamamen bitti. Bu bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi lazım. Devletten destek bekliyoruz” dedi.