Nasıl geçer bu cumartesi?

BİRGÜN KADIN

Martın ortalarında çekildiğimiz evlerimizde zaman garip bir şekilde hızlı ancak aynı geçiyor. Sabah kalk, -hâlâ bir işin varsa- çalış, çalış, çalış, yemek hazırla, temizlik… derken gece olmuş, aynı rutin için uyu ve uyan… ‘Bir hafta sonumuz var, uyuyalım’ diye düşünürken, bu sefer de sabah erkenden uyanacağımız tutar. Peki, nasıl geçecek bu cumartesi? İşte bu soru için minnacık bir köşemizi cumartesi gününü keyifli geçirmen için ayırdık.

NE OKUNUR?

►Kadının Görünmeyen Emeği

Gülnur Acar Savran ve Nesrin Tura Demiryontan tarafından hazırlanan kitap, maddeci bir feminizm sorunsalı çerçevesindeki tartışmalardan bazı örnekler sunuyor. Bu makalelerde, erkek egemenliğinin tarihsel kökenleri, özgül bir üretim tarzı olarak patriarka, ev emeği, patriarka ve kapitalizm ilişkisi ele alınıyor. Ayrıca Marksist bir feminizmin olanakları ve koşulları da araştırılıyor.

nasil-gecer-bu-cumartesi-729013-1.

NE İZLENİR?

►Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar

İspanyol Sinemasının şüphesiz en sevilen yönetmeni Pedro Almodóvar’ın ‘Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar’ filmi bu cumartesi evlerimize misafir olsun. Pepa Marcos, oyunculuk ve seslendirme işiyle uğraşan bir kadındır. Sevgilisi Ivan tarafından terk edilince kendini tam bir çöküşün içinde bulur. Uyku ilaçları ve sakinleştiriciler kullanan kadın bir yandan Ivan’a ulaşmaya çalışırken bir yandan da kendini birbiri ardına gelen olayların içinde bulur. Erkekler tarafından sinir krizi gerçimenin eşiğine gelen kadınlar, hemen bilgisayarlarınızı alın ve hemen adeta bir ‘kendini iyi hisset’ filmi olan, ‘Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar’ı izlemeye başlayın.

nasil-gecer-bu-cumartesi-729014-1.

NE YAPILIR?

►Aslı Alpar ile mizahın cinsiyeti atölyesi

Karantinanın olmazsa olmazı haline gelen zoom buluşmalarından biri ile günü sonlandıralım. Çizer Aslı Alpar’ın bu akşam gerçekleştireceği ‘Mizahın Cinsiyeti’ atölyesine katılabilirsiniz. Akşam 20:30’da Nar Kadın Dayanışmasıyla ortak gerçekleştirilecek olan atölyeye katılmak için narkadindayanismasi@gmail.com adresine mail atmanız yeterli.

nasil-gecer-bu-cumartesi-729015-1.