Devrimci Yol'un önderlerinden Nasuh Mitap son yolculuğuna uğurlandı. Mitap'ın yıldız yumruklu bayrağa sarılı tabutunun arkasından binlerce kişi "Yolun yolumuzdur" diyerek yürüdü

'Nasuh Abi' yıldızlara uğurlandı : Sana sevgi, sana saygı ey yolcu...

SERBAY MANSUROĞLU

Devrimci Yol'un kurucu önderlerinden Nasuh Mitap son yolculuğuna uğurlandı. Gaziosmanpaşa Meydanı'nda sabah saatlerinde yapılan törenin ardından Mitap, memleketi Kırklareli'de toprağa verildi. Mitap'ın yıldız yumruklu bayrağa sarılı tabutunun arkasından yürüyen binler, sık sık “Devrimci Yol'umuz Nasuhların yoludur” sloganını attı.

Mitap'ın cenazesine ailesi, yol ve mücadele arkadaşları Oğuzhan Müftüoğlu, Melih Pekdemir, Mehmet Ali Yılmaz, Ali Alfatlı ve Akın Dirik'in yanı sıra; ÖDP Eş Başkanları Alper Taş ile Bilge Seçkin Çetinkaya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekilleri Kadir Gökmen Öğüt ile Durdu Özbolat, HDP Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş, HDP Milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ile Ertuğrul Kürkçü, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, oyuncu Cengiz Bozkurt, gazeteciler L. Doğan Tılıç, Merdan Yanardağ, Tuncay Özkan ve Hakan Tahmaz gibi çok sayıda tanınmış sima da katıldı.

İLK TÖREN GOP'TA
Devrimcilerin 'Nasuh Abi'si Nasuh Mitap için ilk tören Gaziosmanpaşa'da gerçekleştirildi. Sabahın ilk saatlerinde Mitap'ın 3 Kasım Pazartesi günü yaşamını yitirdiği Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi'nin önünde binlerce kişi toplanmaya başladı. “Devrim için tek yol Devrimci Yol”, “Devrimci Yolumuz Nasuhların yoludur”, “Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş”, “Faşizme ölüm tek yol devrim” sloganlarını atan kitle, Mitap'ın cenazesinin hastane morgundan çıkarılmasını bekledi.

'KURTULUŞA KADAR SAVAŞACAĞIZ'
Saat 9.15'te Mitap'ın cenazesi alkışlar ve sloganlar eşliğinde hastanenin önüne getirildi. Mitap'ın cenazesi, cenaze aracında Gaziosmanpaşa Meydanı'na doğru yolu çıkarken, aracın arkasında da binlerce kişi sloganlarla yürüyüşe geçti. Bu sırada yol trafiğe kapatıldı. Yaklaşık 10 dakikalık yürüyüşün ardından Gaziosmanpaşa Meydanı'na varıldı. Cenaze aracı ve Mitap'ı uğurlamak için yürüyen binlerce kişi, alanda bekleyen platformun önüne geldi. Ardından Mitap'ın yol arkadaşları; Cahit Akçam, Ali Alfatlı ve Akın Dirik platformdan konuşmalarını yaparak Mitap'ın dirençli, inatçı ve mütevazı kişiliğini anlattı. Alanda “Sana söz, Devrimci Yol'da kurtuluşa kadar savaşacağız” yazılı pankart açıldı. Tören 1 saat bu alanda devam ettikten sonra cenaze konvoyu Kırklareli'ye doğru yola çıktı.

EVLERDEN KARANFİLLER ATILDI
Kırıklareli Çarşı'da cenazeyi binlerce kişi karşıladı. Şehrin merkezinde yapılan törenin ardından Mitap'ın naaşı omuzlara alındı. Nasuh Mitap'ın tabutu çarşıda omuzlarda taşınırken evlerin balkonlarından da kırmızı karanfiller atıldı. Yürüyüşe Mitap'ın Devrimci Yol'dan arkadaşları, ÖDP, Devrimci Gençler, Devrimci Hareket ve EHP katıldı. ÖDP Eş Genel Başkanları Alper Taş ile Bilge Seçkin Çetinkaya, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, CHP'li Kadir Gökmen Öğüt, yazar Yaşar Seyman ve Berfo Ana'nın oğlu Mikail Kırbayır son yolculuğunda Mitap'ı yalnız bırakmadı. Mitap'ın mezarı başında konuşan Cahit Akçam "Bugün arkadaşımızdan fiziken ayrılıyoruz. Onun bedava ekmek kavgasını ve selamını sahiplenerek uğurluyoruz" dedi.

Saat 16.30'u gösterdiğinde mezarı başında yapılan konuşmaların ardından Nasuh Mitap toprağa verilerek sonsuzluğa uğurlandı. Mitap; Dev-Genç, THKP-C ve Devrimci Yol hareketinde verdiği kararlı mücadeleyle arkasında unutulmaz bir miras bıraktı.


***

'Biz ona Kaptan diyorduk'

Nasuh Mitap'ın en yakın mücadele arkadaşlarından ve Devrimci Yol'un kuruluş sürecinde yer alan isimlerden biri olan Mehmet Ali Yılmaz, Mitap'ın Türkiye'nin gördüğü en büyük devrimci harekete rehberlik ettiğini ifade etti. Yılmaz şöyle konuştu: “Nasuh Abi'yle tanışmam tam 40 yıl öncesine dayanır. O zaman Nasuh Abi THKP-C ve Dev-Genç davasında hapisten çıkmış, biz de o zaman yeni üniversiteye gelmiş, devrimci mücadelede görev almak isteyen gençlerdik. O süreçte Nasuh Abi bizim önümüze geçti ve yönetti. ADYÖD'ün kuruluş süreci, ardından AYÖD'ün kuruluş sürecinde ve Devrimci Genç dergisinin çıkarılmasında, Devrimci Yol'un kurulmasında rehberlik bize rehberlik etti. Biz ona samimi ortamlarda “Kaptan” da diyorduk. Nasuh Abi, bu topraklardan çıkan en önemli hareketin liderliğini yapmıştır. Ölümünden önce uzun uzun sohbetler yaptık. Bu sohbetlerde hem geçmişin değerlendirmesi üzerine hem de devrimci projeler üzerine düşüncelerimizi paylaştık.  Bu bakımdan Nasuh Abi'yi çok ters bir zamanda kaybetmiş olduk. Çok üzgünüm.

***

'Kavgası yolumuzdur'

Cenazeye katılan isimlerden ÖDP MYK Üyesi Önder İşleyen, Nasuh Mitap'ın mücadelesini yeni Haziranlara ulaştırmak için mücadele edeceklerini vurguladı. İşleyen şunları söyledi: “Bugün, Nasuh Abi'nin ardında, yaratıcılarından olduğu büyük devrimci tarihimizin onuru ve gururu ile yürüdük. Bu yolda kaybettiğimiz tüm güzel arkadaşlarımıza karşı sorumluluğumuz, bugünkü gerici ablukayı dağıtacak devrimci bir direniş hareketini yaratmak. Nasuh Abilerin Devrimci Yol'u Haziran'a ulaştı. Biz de bu yolu yeni Haziranlara ulaştırmak için mücadele edeceğiz. Nasuh Abi'ye söz içine kalplerini, hayatlarını koydukları yumruklu yıldızlı kavgası yolumuzdur.”

***

'Aşk olsun Nasuh Abi sana'

Gazeteci Hakan Tahmaz ise BirGün'e Nasuh Mitap'la ilgili olarak şunları söyledi: “Erzincan ’da, Amasya’da, Samsun’da cezaevinde, ÖDP’de tanıdığım onlarca Devrimci Yolcu'dan Nasuh Mitap anıları dinledim. Her dinleyişimde tanışma arzum depreşti. İşin tuhafı 80' öncesinin önderleri birbirinden pek hoşlanmazlar ama mutlaka diğer hareketin önderinden söz ederek laf sokuştururlar ya da negatif bir şeyler ima ederler. Bir istisnası vardı Devrimci Yolcuların Nasuh Abi'siydi. Nasuh Mitap ile ilgili bu güne kadar ne tek bir cümle negatif söz duydum, ne de sosyalist hareketin tarihi ile ilgili yazılan kitaplarda bir cümle yazı okudum. Bugün onu uğurlarken kaç kişi böylesine bir devrimci geçmişe sahiptir diye düşündüm. Malum sol ve sosyalist hareketin iç tartışmaları ve kavgaları meşhurdur. Böylesi bir ortamda bir sosyalist için en güzel ölüm bu olmalı: düşündüğü gibi yaşamak ve tertemiz bir geçmiş bırakmak.”