NATO Savunma Bakanları Ukrayna’ya silah tedariki için bir araya geldi. Zirveye silah sanayiinin temsilcileri de çağrıldı. Şirketleri çağrılmayan İspanya tepkili.

NATO savaşa silah arıyor
Fotoğraf: İHA

Dış Haberler

NATO ülkelerinin savunma bakanları, Brüksel'de Ukrayna savaşı, İsveç'in üyeliği ve genişleme stratejisinin ağırlıkta olduğu konuları görüşmek üzere bir araya geldi. Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in temsil ettiği iki günlük toplantıya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başkanlık ediyor.

31 ülkenin savunma bakanları önce NATO-Ukrayna Komisyonu ardından da ABD öncülüğünde oluşturulan Ukrayna Savunma Temas Grubu toplantısına katıldı. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov sahadaki gelişmeleri aktararak ülkesinin askeri ihtiyaçlarını dile getirdi. Bakanlar buluşmada NATO'nun caydırıcılığı ve savunmasının güçlendirilmesini de görüşecek. Bu kapsamda 300 binden fazla askerin yüksek hazırlık seviyesine geçebileceği yeni bölgesel planlar, bunlara ciddi miktarda hava ve deniz kuvveti desteği gibi konular değerlendirilecek.

Brüksel buluşmasına aralarında Türkiye’den BAYKAR ve Aselsan’ın da olduğu pek çok ülkeden savunma sanayii şirketleri de çağrıldı. Bakanların savunma sanayii temsilcileriyle silah üretimin artırılmasını istediği kaydedildi.

SİLAH ŞİRKETLERİ DAVETLİ

Bakanların Savunma Üretimi Eylem Planı'nı değerlendirmesinin Vilnius Zirvesi sırasında kabul edilmesi amaçlanıyor. Plan, silah ve mühimmat stoklarındaki eksikliklerin hızlıca giderilmesini, ortak mühimmat teminini, mühimmat ve malzemelerin müşterek işlerliğinin artırılmasını hedefliyor.

İspanya hükümeti, savunma endüstrisiyle ilgili planlarına, İspanyol şirketlerin alınmamasından dolayı NATO'yu protesto etti. Savunma Bakanı Margarita Robles, Brüksel'de NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın, Avrupa ve Kuzey Amerika savunma endüstrisiyle ilgili dün sabahki oturumuna katılmadı.

İspanyol basınındaki haberlerde Avrupa-Atlantik savunma endüstrisindeki yatırımı artırma planlarına, İspanyol şirketlerin dahil edilmemesinin "veto edildiği" kaydedildi. Bakanlar bugün güvenlik konularını ele alacak.