Milli Savunma Bakanı Akar, “Türkiye’nin içinde olduğu NATO, daha anlamlıdır dedi. Akar, S-400’lerle ilgili çözümün mümkün olabileceğini belirtti.

NATO’ya göz kırpmadan tek bir gün geçirmiyorlar

Politika Servisi

Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleşecek NATO Liderler Zirvesi öncesi artan diplomasi trafiği ile birlikte açıklamalar da peş peşe geliyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ABD’li mevkidaşı Lloyd James Austin ile telefon görüşmesinin ardından katıldığı, Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Komutanlığı'nın resmi açılış törenindeki konuşması önemli mesajlar taşıdı.

Konuşmasında NATO’ya bağlılıklarını yineleyen Akar, “Türkiye olarak inancımız odur ki NATO, varoluş gerekçesini korumakta ve NATO’nun önemi giderek artmaktadır. Bu nedenle ittifak daha da güçlendirilmeli ve NATO’nun gerçek bir müttefiklik ruhu içinde çalışması sağlanmalıdır” dedi. 14 Haziran’da ilk defa yüz yüze görüşecek olan Erdoğan ve Biden toplantısının en önemli gündem maddelerinden biri şüphesiz Rusya’dan yaklaşık 1,3 milyar dolara satın aldığı S-400 hava savunma sistemi. ABD yaptırımlarıyla karşılaşan Ankara’nın S-400’leri elden çıkarması için baskıyı artıran Washington yönetimi ile ilişkileri toparlaması için tek koşulu ise vereceği somut tavizler.

Akar’ın da konuşması sırasında geniş yer ayırdığı S-400 tartışmaları ile ilgili olarak, ABD’den Patriot, Fransa-İtalya’dan SAMP-T alma girişimlerinde bulunduklarını, ancak bunun çeşitli nedenlerle mümkün olmadığını belirtti. NATO ile iyi ilişkilerin her şeyden önemli olduğunun mesajını veren Akar, “Türkiye'nin NATO'ya katkısı ve NATO'nun Türkiye ile iş birliği, F-35'lerden, S-400’lerden çok daha derin ve kapsamlıdır. Bunu, NATO Genel Sekreteri Sayın Stoltenberg de açıkça ifade etmiştir. Sonuç olarak, Türkiye’nin içinde olduğu NATO, daha anlamlı ve daha güçlüdür ve geleceğe daha emin adımlarla ilerleyecektir" ifadelerini kullandı.

BİDEN'A JEST, TALİBAN'IN HOŞUNA GİTMEDİ

Türkiye'nin görüşme öncesi attığı adımlar, son dönemde sık sık duyduğumuz "pozitif gündem" mesajları taşımaya devam ediyor. Fakat bu adımlar bir yandan ABD'ye sıcak mesajlar iletirken diğer yandan karşıtlıkları da yaratmayı sürdürüyor. Taliban'ın, Türkiye’nin ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin Afganistan'dan çekilmesi sonrasında Kabil Havalimanı'nın güvenliğini sağlamaya yönelik önerisini kabul etmemesi bunlardan biri. Konuyla ilgili Reuters'e bir açıklama yapan Taliban Sözcüsü, 2020 yılında ABD ile imzalanan anlaşma uyarınca Türkiye'nin Afganistan'daki birliklerini ülkeden çıkarması gerektiğini söyledi.

Taliban'ın Katar'ın başkenti Doha'da bulunan sözcüsü Süheyl Şahin yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye geçen 20 yılda NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu bakımdan ABD ile 29 Şubat 2020'de imzaladığımız anlaşma uyarınca Afganistan'dan çekilmeleri gerekir" dedi. Açıklamanın devamında Şahin, "Bunun haricinde Türkiye büyük bir İslam ülkesi. Afganistan'ın onunla tarihi ilişkileri var" ifadelerini kullandı.

Reuters aktardığı haberde, Afganistan’ın başkenti Kabil'de diplomatik temsilcilikleri bulunan ülkeler ve uluslararası organizasyonlar açısından personellerini bölgeden güvenli bir biçimde nasıl çıkartacaklarına ilişkin ciddi soru işaretleri de beraberinde getirdiği belirtiliyor.

Türkiye, mayıs ayındaki bir NATO toplantısında müttefiklerine çekilme sonrası Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğini sağlama önerisi getirmişti. Savunma Bakanı Hulusi Akar Salı günü yaptığı açıklamada "Afganistan ile ilgili ABD'lilerle görüşüyoruz. Salı günü NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda konuştuk, ABD'liler ile heyetler arasında konuşuluyor. Bizim şartlara bağlı olarak Afganistan'da kalma niyetimiz var” ifadelerini kullanmıştı.