NATO’ya para için tatili yediler
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Danimarka'da hükümet orduya mali kaynak yaratmak ve NATO'nun üye ülkelerden talep ettiği bütçeyi karşılamak için bir tatil gününü iptal etti. 17’nci yüzyıldan beri bahar aylarında kutlanan ‘Büyük Dua Günü'nün resmi tatil statüsü parlamentoda 68’e karşı 95 oyla kaldırıldı.

Sosyalist Halk Partisi’nden Karsten Honge, parlamentoda yapılan görüşmelerde halkın tatilini iptal eden iktidara “hırsız” dedi. Honge, "Hükümet insanlara bir gün daha çalışmasını emrediyor" dedi. Muhalefet milletvekilleri yasa tasarısını “aptalca”, “çılgınca” ve “tamamen yanlış” olarak nitelendirdi ancak konuyla ilgili referanduma gidilmesi konusunda anlaşamadı.


BİR GÜN DAHA ÇALIŞSINLAR

Sosyal Demokrat Parti, Liberal Parti ve merkez sağ Ilımlı Parti’den oluşan koalisyon hükümeti, 15 Aralık 2022’de, savunma harcamalarını artırmak için 11 resmi tatilden birinin iptal edilmesine karar vermişti.

Sağcı partilerle kurulan koalisyon hükümetinin Sosyal Demokrat Partili Başbakanı Mette Frederiksen, "Büyük Dua Günü"nün kaldırılmasıyla kişi başına ortalama 7,4 saat çalışılacağını belirterek, toplamda üç milyar kron (427 milyon dolar) ek gelir sağlanabileceğini belirtmişti. Frederiksen, "Fazladan bir gün çalışmak zorunda kalmanın bir sorun olduğunu düşünmüyorum" demişti.

BU HALKA BİR SALDIRIDIR

1686’da resmi tatil olarak ilan edilen “Büyük Dua Günü”nün resmi tatil olmaktan çıkarılmak istenmesine karşı muhalefet partileri, sendikalar ve kitle örgütleri eylemler düzenlemişti. Geçen haftalarda Kopenhag'da 50 bin kişi protesto gösterisi gerçekleştirmişti. Danimarka İşçi Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Lizette Risgaard, düzenlediği basın toplantısında, resmi tatilin kaldırılmasına yönelik planın, Danimarka sistemine apaçık bir saldırı olduğunu belirtmişti.

Ukrayna savaşı nedeniyle NATO'nun üye ülkeler için belirlediği GSYH'nin yüzde ikisine denk gelen savunma bütçesine 2033 yerine 2030'da ulaşmayı hedefleyen Danimarka, böylece bu yönde ilk adımı atan ülkelerden birisi oldu.