Vladimir Putin, yıllık basın toplantısında ABD ve Ukrayna krizine ilişkin soruları yanıtladı. NATO’ya ilişkin “90’lı yıllarda bize doğuya ilerlemeyeceklerini söylediler. Göz göre göre kandırdılar” dedi.

NATO’ya tepki

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2001'den beri her yıl sonu düzenlediği ve gazetecilerin sorularını yanıtladığı basın toplantısı dün gerçekleşti. Başkent Moskova'da Kremlin binasının karşısındaki bir sergi salonunda gazetecilerle bir araya gelen Putin, Ukrayna krizinden ABD ve NATO'ya dönük tepkilere, Avrupa'daki yakıt sorunundan koronavirüs pandemisine dek bir dizi başlıkta soruları yanıtladı.


'ALDATILDIK' YANITI

Putin'in saatlerce süren basın toplantısında öne çıkan ABD, NATO ve Ukrayna'ya dönük sorulara verdiği yanıtlar oldu. NATO’nun Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından Rusya sınırları yakınlarına doğru genişlemeyeceğine dair söz verdiğini ancak "aldatıldıklarını" savunan Putin, "NATO’nun doğuya doğru genişlemesinin kabul edilemez olduğunu açık bir biçimde belirttik. 90’lı yıllarda bize, doğuya doğru ilerlemeyeceklerini söylediler. Ya ne oldu? Göz göre göre kandırdılar. NATO o günden bugüne tam beş genişleme dalgası gerçekleştirdi. Romanya ve Polonya’ya füze sistemleri yerleştirdiler. Onların sınırına giden biz miydik? Hayır, bizim sınırlarımıza kadar gelen onlardı. Bu nedenle bize güvenlik garantisi vermesi gereken de Batı’dır ve bunu derhal yapmalıdır, bu konuda on yıllarca sallanılmasına izin veremeyiz. Eylemlerimizi, Rusya’nın güvenliğinin koşulsuz olarak sağlanması belirleyecek" diye konuştu.

'İŞBİRLİĞİNE AÇIĞIZ'

Konuşmasına, "Evimizin kapısının önüne saldırı sistemleri konuşlandırılmamasını istemek, aşırı bir istek mi?" sorusuyla devam eden Putin, "ABD füzeleri ile evimizin kapısının eşiğinde duruyor. Kanada ya da Meksika sınırına füze yerleştirilseydi Amerikalıların buna tepkisi ne olurdu? Kaliforniya daha önce kime aitti? Ya da Teksas? Mühim olan (Rusya’nın güvenlik garantileri talebine ilişkin) görüşmelerin nasıl gideceği değil, mühim olan bu görüşmelerden çıkacak sonuç" dedi. Putin, aynı zamanda ABD ve NATO'yla işbirliğine açık olduklarını da bir örnekle belirtti. 1998’de federal güvenlik servisi FSB’de çalıştığı dönemde ABD’de görevli olan çifte ajanların kendisine, "Batı’nın Rusya’yı içeriden yıkmaya dair planlar yaptığını" aktardığını söyleyen Putin, “Bizi içeriden çökertmeyi planlamak yerine bizimle işbirliği yapmaları gerekirdi” dedi.

'KAYITSIZ KALAMAYIZ'

Putin'in açıklamalarında bir diğer öne çıkan Ukrayna'yla artan gerilim ve Batı ülkelerinin Kiev yönetimine yaptığı silah yardımları oldu. Rusya sınırındaki Donbass bölgesindeki milis güçlere karşı operasyon hazırlığı yapıldığı belirten Putin, "Ukrayna hükümeti Donbass’a karşı yeni bir askeri operasyonun hazırlıklarını yapıyor. Rusya’ya ise buna müdahale etmemesi çağrı yapıyorlar. Görünen o ki Ukrayna hükümetine yeni silah sistemleri tedarik edilirken bizim buna aldırış etmememiz, bakışlarımızı başka yöne çevirmemiz isteniyor, Ukrayna’da radikallerin nasıl davrandığına aldırış etmememiz isteniyor. Bunlara karşı kayıtsız kalamayız" diye konuştu. Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların bitmesi için yapılan Minsk anlaşmalarının "tek çözüm" olduğunu vurgulayan Putin, Kiev'in bu anlaşmanın şartlarını yerine getirmediğini söyledi.

AVRUPA'YA MESAJ

Ukrayna'nın aynı zamanda Batı ülkelerinden gaz satın alma taleplerinin Avrupa'da fiyatlarının artmasına neden olacağını savunan Putin, "Şu anda Yamal-Avrupa hattındaki gaz, Almanya'dan Polonya'ya geri pompalanıyor, ardından Ukrayna'ya gönderilebilir. Bu da, Avrupa'da gaz açığına ve fiyatların yükselmesine yol açıyor" dedi. Rusya'nın Avrupa ülkelerine gaz fiyatları konusunda yardıma hazır olduğunu söyleyen Putin, "Bırakalım Avrupalılar kendi sorunlarıyla uğraşsınlar, onlara zamanında müdahale etsinler ve akıllı olduklarını düşünmesinler. Kendi kendilerine yarattıkları sorunları kendileri çözmeli. Biz yardıma hazırız ve bunu yapacağız" dedi.

Putin koronavirüs pandemisiyle mücadele konusunda yöneltilen soruları da yanıtladı. Aşıların tüm dünyaya dağıtılmadan salgınla küresel düzeyde başa çıkılamayacağını belirten Putin, Covid-19'un yeni varyantlarının yayılmasının ülkelerdeki sağlık sistemleriyle ilgili sorunlardan ötürü önlenemediğini ifade etti. Öte yandan Rusya ve Ukrayna’nın dün Doğu Ukrayna’da 2020 yılında imzalanan ateşkes anlaşmasının tekrar yürürlüğe girmesi için anlaştığı açıklandı. BBC’ye konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin en üst düzey danışmanlarından Andriy Yermak, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) arabulucuğu ile varılan anlaşmanın Doğu Ukrayna’nın Donbass gerilimini azaltmak üzere önemli bir adım olduğunu belirtti.

***

Merkez Bankası’yla ilgili açıklamada Türkiye detayı

Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkesindeki merkez bankasının para politikalarına ilişkin bir soru üzerine Türkiye’ye gönderme yaparak yanıt verdi. Rusya merkez bankası faiz oranını artırmazsa durumun Türkiye’dekine benzer bir hal alabileceğini söyleyen Putin, “Merkez bankasının nasıl çalışacağına karışmıyorum. Merkez bankasını eleştirmek mümkün, fakat ben bunu yapmıyorum. İş dünyası ile iletişim içindeyim ve onların ne düşündüğünü de biliyorum. Ancak ben merkez bankasının çalışmasını olumlu değerlendiriyorum. Nitekim eğer merkez bankası para-kredi politikasını sıkılaştırmazsa, o zaman Rusya’daki durum Türkiye’dekine benzer bir hâl alabilir” dedi.

Ülkesinin dış borcunun dünyadaki en düşük seviyeye inip yüzde 4’e gerilediğini, uluslararası rezervlerinin ise 595 milyar dolardan 625,5 milyar dolara yükseldiğini söyleyen Putin, “Pandemi sürecinde ekonomimiz bir dizi güçlükle ve mecburi sınırlamalarla karşılaştı fakat G20 ülkeleri dahil, dünyanın pek çok gelişmiş ekonomisine kıyasla şoklara karşı çok daha hazırlıklı olduğunu gördük" diye konuştu.