Ukrayna savaşı sürerken Rusya, İsveç ve Finlandiya’yı NATO’ya almaya hazırlanan Batı’ya yanıtı Kafkasya’dan verdi. Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya, 17 Temmuz’da Rusya’ya katılmak için referanduma gidecek.

NATO yayılmasına Güney Osetya resti

Dış Haberler

İsveç ve Finlandiya’yı NATO bünyesine almak için düğmeye basan ABD liderliğindeki Batı ittifakına Rusya’nın yanıtı Kafkasya’dan geldi. Ukrayna’daki savaş 80’inci gününü geride bırakırken Güney Osetya 17 Temmuz’da Rusya’ya katılmak için referandum düzenleyeceğini açıkladı. 2008’de Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlık ilan eden Güney Osetya’daki bu hamle yeni bir gerilimin fitilini ateşleyecek.

Rusya’nın resmi haber ajansı TASS’a göre Güney Osetya lideri Anatoli Bibilov, referandum yapılmasını öngören kararnameyi imzaladı. Güney Osetya Seçim Komisyonu da referandum için hazırlıkların başladığını duyurdu. Bibilov’dan koltuğu 21 Mayıs’ta devralacak olan Alan Gagloyev, daha önce TASS’a yaptığı açıklamada Rusya’dan onay alır almaz referanduma gideceklerini söylemişti.

BU ADIM FİTİLİ ATEŞLER

Ukrayna’daki Rus işgali sürerken Güney Osetya’da düzenleneceği açıklanan referandum, bölgede yeni bir krizin fitilini ateşleyebilir. Gürcistan Dışişleri Bakanı David Zalkaliani, daha önce referandum açıklamasının kabul edilemez olduğunu ifade etmişti. ABD ve Avrupa Birliği de, Rusya’nın Güney Osetya’daki varlığının Gürcistan’ın egemenliğine aykırı olduğunu belirtiyor.

2008’DE SAVAŞ VE AYRILIK

8 Ağustos 2008 tarihinde dönemin devlet başkanı Mihail Saakaşvili’nin emriyle Gürcü ordusu, bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya topraklarına operasyon düzenledi. Buna karşılık Rusya, Güney Osetya’ya çıkarma yaptı. Beş gün süren savaşın ardından 13 Ağustos’ta ateşkes anlaşması imzalandı. Rusya’nın desteklediği Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri Gürcistan’dan tek taraflı bağımsızlıklarını ilan etti. Rusya, bu iki bölgenin bağımsızlığını tanırken Gürcistan, Rusya ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, şubatta Ukrayna’nın doğusundaki Moskova destekli Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin tek taraflı bağımsızlığını tanıyarak ülkeye askeri operasyon başlatmıştı. Rusya, 2014’te de Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı Rusya’ya katılımı onaylayan referandum sonrasında ilhak etmişti.

Güney Osetya neresi, Osetler kimdir?

Kuzey Kafkasya’da yer alan Osetya, Rusya ve Gürcistan arasında bölünmüş durumda. SSCB dağıldıktan sonra Kuzey Osetya, Rusya’yı oluşturan cumhuriyetlerden biri olurken Güney Osetya, Gürcistan'ın bir parçası olarak kaldı.

1991’de Gürcistan Rusya’da, Güney Osetya ise Gürcistan’dan bağımsızlıklarını ilan ettiler. Bu durum Gürcistan ile Güney Osetya arasında 1991-1992 yıllarında bir yıl sürecek bir savaşa yol açtı. Gürcistan, 2004 ve 2008 yıllarında iki defa daha güç kullanarak bölgeyi ele geçirmeye çalıştı. 2008’deki Güney Osetya Savaşı sonunda Osetler de facto bağımsızlığını ilan ettiler.

nato-yayilmasina-guney-osetya-resti-1015614-1.

Güney Osetya’yı Rusya’nın yanı sıra bazı pasifik ve Latin Amerika ülkeleri de tanıyor. Güney Osetya’nın nüfusu 70 bin civarında. Kafkasya’nın yerli halklarından olan Osetlerin oranı 67’lerde, Gürcüler yüzde 25’lerde. Bölgede Rus azınlık ve Ermeniler de yaşıyor. Başkenti Vladikavkaz olan Rusya’ya bağlı Kuzey Osetya’nın nüfusu ise 700 bin civarında.