Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonu sonrasında ortaya çıkan yeni durumun görüşüleceği NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi, Brüksel'deki NATO Karargahı'nda gerçekleştirildi. Zirvede Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin 'askeri destek' konusundaki sitemi öne çıktı. NATO üyelerine seslenen Zelenski, "20 binden fazla tankınız var. Yüzde 1’ini istedik ama henüz cevap alamadık" dedi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise "Bu çatışma topyekun bir savaşa da dönüşmesin. Bu zaten sahaya birlik konuşlandırmayacağımız manasına geliyor. Böyle yaparsak çatışmaya tamamen müdahil olmuş oluruz" ifadelerini kullandı. NATO, Rusya'ya karşı doğu kanadına 40 bin asker daha konuşlandıracak.

NATO Zirvesi'ne Zelenski'nin sitemi damga vurdu: "Yüzde 1'ini istedik, cevap vermediniz"

NATO üyesi ülkelerin liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonu sonrasında ortaya çıkan durumu görüşmek üzere, Belçika'nın başkentindeki Brüksel’de bulunan NATO Karargahı'nda bir araya geldi.

Toplantı öncesinde “aile fotoğrafı” çektirildi. Toplantıya AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi öncesinde konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, liderlerin savunma harcamalarını artırmasını beklediğini söyledi.

"Dünyadaki en güçlü ittifakız. Yan yana durduğumuz sürece güvendeyiz" diyen Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'ya savaş açarak "büyük hata" yaptığını belirtti.

Stoltenberg, kimyasal silah kullanımıyla ilgili bir soru üzerine, bunun savaşın doğasını değiştireceğini belirterek "NATO'nun her zaman savunma ve yanıt vermeye hazır olduğunu söylemek dışında spekülasyon yapmak istemiyoruz" dedi.

NATO'nun doğu kanadını daha da güçlendireceğini, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya'ya daha fazla asker konuşlandırılacağını anımsatan Stoltenberg, bu güçlerin gerektiği sürece orada kalacaklarını söyledi.

İttifakın sosyal medya hesabından da konuşlandırılan birliklere ilişkin paylaşım yapıldı.

ZELENSKİ BAĞLANDI: DESTEK SİTEMİ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, zirveye önceden kaydedilmiş bir video mesajla katıldı.

Zelenski, “Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırısını durdurmak için daha fazla yaptırım uygulanması gerekir” dedi.

NATO müttefiklerine ‘askeri destek’ siteminde bulunan Ukrayna lideri, “20 binden fazla tankınız var. Yüzde 1’ini istedik ama henüz cevap alamadık” dedi.

NATO üyesi olmadıklarını hatırlatan Zelenski, kendilerini Batı ile Rusya arasında gri bir alanda hissettiklerini belirterek buna rağmen Batı'nın değerleri için bir aydır savaştıklarını belirtti.

Zelenski, bir aydır dünyanın gözü önünde barışçıl bir devletin ve tüm küresel güvenliğin, onlarca yıldır askeri teknolojilere ve askeri insan gücüne yatırım yapan Rusya tarafından yok edildiğini söyledi.

Ukrayna'nın binlerce insanının hayatı, yıkılan şehirleri ve yaklaşık 10 milyon göçmeni pahasına ‘kahramanca direndiğini’ ifade eden Zelenski, son bir ayda Rus ordusunun Ukrayna'ya 1000'den fazla füze fırlattığını kaydetti.

“UKRAYNA’NIN FÜZELERE KARŞI GÜÇLÜ SİLAHLARI YOK”

Zelenski, Rusya'nın ilk saldırdığı 24 Şubat'ta, NATO'ya Ukrayna'nın hava sahasını kapatmaları için başvurduğunu hatırlatarak şunları kaydetti:

"Sizden net yanıt alamadık. Ukrayna'nın füzelere karşı güçlü silahları yok. Hava kuvvetlerimiz Rusya'ya kıyasla oldukça az. Dolayısıyla onların gökyüzündeki avantajları, kitle imha silahlarını kullanmaları gibidir. Ukrayna ordusu bir aydır eşit olmayan koşullarda direniyor. Bir aydır aynı şeyi tekrarlıyorum. İnsanlarımızı ve şehirlerimizi korumamız için Ukrayna'nın sınırsız askeri yardıma ihtiyacı var. Bu kadar insanımızı kaybetmeyelim diye sizden uçak istedik. Sizin binlerce savaş uçağınız var. Fakat bir uçak bile vermediniz. Şehirlerimizi korumak için tank istedik. Sizin en az 20 bin tankınız var. Bunların sadece yüzde 1’ini istiyoruz. Ya verin ya da satın. Fakat buna da net yanıt duymadık. Yardım taleplerine net yanıt verilmemesi savaş sırasında en korkunç şeydir."

nato-zirvesi-basladi-doguya-daha-fazla-asker-konuslandirilacak-995257-1.

Yaşananlardan NATO'yu sorumlu tutmadığını söyleyen Zelenski, "NATO hala Ukraynalıların Rus saldırılarından ölmesini önleyebilir. İhtiyacımız olan tüm silahları bize verin" diye konuştu.

Zelenski, Rusya'nın Ukrayna ile yetinmeyeceği, NATO'nun doğu üyeleri olan Polonya ve Baltık ülkelerine doğru gideceğini de savundu.

ORTAK BİLDİRİ: RUSYA VE BELARUS'U SORUMLU TUTUYORUZ

NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi sonrası ortak bildiri yayınlandı. Ortak açıklamada, "NATO, Rusya'nın saldırılarını en güçlü şekilde kınıyor" denildi.

Açıklamada şunlar denildi:

“Rusya'nın uluslararası güvenlik ve istikrarın temellerini yok etme girişimlerine karşı koymakta kararlıyız. Rusya ve Belarus'u sorumlu tutuyoruz.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini en güçlü şekilde kınıyoruz. Putin'i bu savaşı derhal durdurmaya ve askeri güçlerini Ukrayna'dan geri çekmeye çağırıyoruz. Belarus'u suç ortaklığına son vermeye çağırıyoruz. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor.

Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı hazırlığımızı artıracağız. Haziran ayında Madrid'de bir araya geldiğimizde daha fazla karar alacağız.

Rusya'nın kimyasal veya biyolojik silah kullanması kabul edilemez ve ciddi sonuçları olur.”

STOLTENBERG'DEN ZİRVE SONRASI AÇIKLAMA

Zirve sonrası NATO Genel Sekreteri Stoltenberg açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, "Rusya'nın işgaline cevap olarak, NATO'nun doğu kanadına 40 bin asker yerleştirilerek savunmanın güçlendirilmesine karar verildi" diye konuştu.

“Yüksek teyakuz durmunda ekipman ve tedarikle olacağız. Daha fazla uçağımız olacak havada. Taşıyıcı savaş ürünlerimiz olacak ve muharip birimlerimiz de daimi olarak varlığınız sürdürecek. Toplu bir savunma ve eşgüdüm içerisinde olacağız” diyen Genel Sekreter, Ukrayna'ya daha fazla destek vereceklerini belirtti. Stoltenberg sözlerini şöyle sürdürdü:

nato-zirvesi-basladi-doguya-daha-fazla-asker-konuslandirilacak-995258-1.

“Bugün NATO liderleri şu mutabakata vardı; Ukrayna’ya daha fazla destek vereceğiz ve Rusya’ya daha önce görülmemiş bedeller ödeteceğiz. Önemli askeri teçhizat, askeri ve finansal yardımlarımız da olacak. Siber güvenlik ekipmanımız destekleyecek Ukrayna'yı. Kararlılığımız devam ediyor. Şu noktada mutabıkız: Gürcistan Bosna Hersek caydırıcılık savunmamıza destek olacak. Müttefik liderler Çin'e çağrıda bulundu: Rus işgaline ekonomik desteklerini kesmesi lazım, baskı kurması lazım ve derhal barışçıl çözüm desteğini sunması lazım. Belarus da aynı şekilde... Savaş demek daha fazla bedel demek. NATO liderleri gayretlerini artıracak. Savunma bütçesini artıracak. Savunma harcamalarına yönelik çok ciddi bir artırım olacak.”

Soru cevap kısmında "Çin'in Rusya'ya askeri destek kısmında olursa NATO ne yapar?" sorusuna "NATO müttefikleri farklı çerçevelerde Ruysa'ya bağımlılığını Çin'e mesajımız şu bu acımasız savaşı kınasınlar ve Rusya'yı desteklemesinler. Askeri ve ekonomik destek olmasın" dedi.

“BU ÇATIŞMA TOPYEKUN BİR SAVAŞA DÖNÜŞMESİN”

"Polonya yönetimi görüşmelere katıldı mı? Ukryana'da barış gücü yerleştirme konusunda karara varıldı mı?" sorusuna Stoltenberg "Birlik içinde duruş sergilemeli ve Ukrayna'ya destek olmalıyız. Bu çatışma topyekun bir savaşa da dönüşmesin. Bu zaten sahaya birlik konuşlandırmayacağımız manasına geliyor. Böyle yaparsak çatışmaya tamamen müdahil olmuş oluruz" dedi.

Kimyasal tehdit konusundaki soruya ise Stoltenberg "Uluslarası hukuun açık ihlali manasına gelir. Geniş kapsamlı sonuçları olur bu çok tehlikeli olur. Ukrayna halkını etkiler ancak aynı zamanda NATO ülkelerinde yaşayan insanları da etkiler. Bu savaşın derhal bitmesi lazım. Ukrayna nükleer tehditlere karşı kendini koruyabilsin diye destekler olacak” cevabını verdi.

JOHSON: YAPTIRIMLARIMIZ SERT OLURSA, İŞ HIZLI BİTER

Zirve öncesinde ise liderler kısa değerlendirmelerrde bulundu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise liderlerin Ukrayna halkı için neler yapılabileceğini ele almak üzere bir araya geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Bu işi olabildiğince çabuk halletmek için birlikte çalışmamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaptırımlarımız ne kadar sert olursa, Putin rejimi etrafındaki ekonomik baskımız ne kadar sert olursa, Ukraynalılara daha hızlı yardım etmek için ne kadar çok şey yapabilirsek bu iş o kadar hızlı bitebilir."

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da dünyadaki ortakların birleşerek Ukrayna'yı desteklediğini, Rusya'yı kınadığını ve ona karşı durduğunu ifade etti.

“BALTIK ÜLKELERİ TEK BAŞINA SAVUNMA YAPAMAZ”

Baltık ülkelerinin tek başına savunma yapamayacaklarını savunan Estonya Başbakanı Kaja Kallas ise NATO ittifakının parçası olarak caydırıcı pozisyona ve savunma planına ihtiyaç duyduklarını aktardı.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaştan oldukça endişe duyduklarını söyleyen Kallas, bu sürecin Ukrayna'ya daha fazla yardım etmelerini ve ek adımlar atmalarını engellediğini kaydetti.

“ÇİN’İN NASIL BİR ROL OYNACAĞI GÖRÜŞÜLECEK”

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de Çin'in nasıl bir rol oynayacağının görüşüleceğini söyledi. Sanchez, "İspanyol devleti olarak, Vladimir Putin dışında kimsenin istemediği bu savaşta Çin'in yapıcı bir rol oynamasını her zaman savunacağız." diye konuştu.

“RUSYA’NIN BİYOLOJİK SİLAH KULLANACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”

Slovenya Başbakanı Janez Jansa "Rusya'nın biyolojik ve kimyasal silah kullanılacağı yönündeki konuşmalardan tedirginiz ancak ben Rusya ordusunun bu tür silahlar kullanacağını düşünmüyorum" ifadesini kullandı.

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova da Rusya'nın sınırların uluslararası hukukla belirlenmiş olduğunu unutmaması gerektiğini söyledi.

“KİMSE GÜVENDE DEĞİL”

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşla bölgede artık kimsenin kendini güvende hissedemeyeceğini belirtti.

Nauseda, Rusya'ya yönelik muhtemel yaptırımların beşinci, altıncı paketinden bahsettiklerini ifade ederek yaptırımların sonuç almasının zaman aldığını ve bu nedenle mümkün olduğunca kararlı olmaları gerektiğini kaydetti.