Oruç Reis’in çalışma süresinin uzatılmasına Atina’dan Navtex’li yanıt geldi. Bölgedeki tansiyonu düşürmek için devreye giren Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas bugün önce Ankara’ya ardından da Atina’ya gidecek.

Navtex trafiği!

Politika Servisi

Ankara ile Atina bir süredir devam eden Doğu Akdeniz krizinde Avrupa Birliği’nin devreye girmesi de tansiyonu düşürmedi. Berlin ve Paris’in tansiyonu düşürün çağrılarına rağmen Türkiye ile Yunanistan arasındaki karşılıklı hamleler devam ediyor. Son olarak Ankara’nın Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmalarını 27 Ağustos'a kadar uzatmasına Yunanistan’dan Navtex’li yanıt geldi.

Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmalarını sürdüren Oruç Reis sismik araştırma gemisinin çalışma süresi yeni Navtex ilanıyla 27 Ağustos’a uzatıldı. Daha önce geminin çalışmalarını pazar gününe kadar sürdüreceği duyurulmuştu. Yeni bildiriyle geminin görev süresi dört gün daha uzatılmış oldu. Oruç Reis, Ataman ve Cengiz Han adlı gemilerle birlikte Doğu Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında daha önce ilan edilen bölgede sismik çalışmalarını yürütüyor.


MİSİLLEME HAMLESİ

Yunanistan, Türkiye’ye yanıt olarak Doğu Akdeniz’de bir karşı Navtex ilan etti. Atina’nın Ankara’nın Meis adası açıklarında petrol ve doğalgaz arama amaçlı sismik araştırmalarını genişletmek için yayımladığı Navtex’e karşılık olarak ilan ettiği Navtex bugün yürürlüğe girecek ve 27 Ağustos’a kadar geçerli olacak. Navtex; Girit, Kerpe, Rodos ve Meis’in güneyini kapsıyor.

ALMANYA DEVREDE

İki ülke arasındaki krizde tansiyonu düşürmek için devreye giren Almanya'nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas bugün önce Ankara’ya gelecek ardından da Atina’ya uçacak. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Maas’ın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla görüşeceği ve gündemde ikili ilişkiler, Türkiye-AB ilişkileri, Doğu Akdeniz ve bölgesel konuların olacağı ifade edildi. Maas ardından da Atina’ya da giderek Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’la görüşecek.

Maas'ın bu ziyaretlerinin 27 Ağustos’ta yapılacak Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısının öncesinde olması da ayrı bir önem teşkil ediyor. Almanya Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri nedeniyle Yunanistan’la arasındaki gerilimde tansiyonu düşürmeye yönelik çabaları bulunuyor.

MERKEL VE MACRON'DAN ÇAĞRI

Geçen hafta Fransa'da bir araya gelen ve bir dizi uluslararası konuyu görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Doğu Akdeniz'de hidrokarbon çıkarma yetkisi üzerinden yaşanan gerginliği azaltma konusunda Türkiye ve Yunanistan'a çağrıda bulunmuştu.

***

NE OLMUŞTU?

Oruç Reis sismik araştırma gemisi için temmuz ayında ilan ettiği Navtex, Ankara ile Atina arasında bir süredir devam eden Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz sondaj haklarıyla ilgili krizi alevlendirmişti. Merkel tarafları yatıştırmak için telefon diplomasisi yürütmüş ve Türkiye bu faaliyeti beklemeye almıştı. Ancak Erdoğan, Mısır ile deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması imzalayan Yunanistan’ı sözünde durmamakla eleştirerek, ağustos başlarında Türkiye’nin ara verdiği sondaj çalışmalarını yeniden başlatma kararı aldığını duyurmuştu.