Ergenekon soruşturması kapsamında Paşalar ‘şüpheli’ sıfatıyla sorguya alındı. Yalman, Fırtına ve Örnek’e,  “Ayışığı”, “Sarıkız”, “Yakamoz”

Ergenekon soruşturması kapsamında Paşalar ‘şüpheli’ sıfatıyla sorguya alındı. Yalman, Fırtına ve Örnek’e,  “Ayışığı”, “Sarıkız”, “Yakamoz” ve “Eldiven” darbe planları soruldu
Eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, “Ergenekon” soruşturması kapsamında ifadelerine başvurulmak üzere Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne geldi. Sivil plakalı araçlarla ayrı ayrı adliyeye gelen Yalman, Fırtına ve Örnek, hâkim ve savcıların giriş yaptığı bölümden binaya alındı. Komutanların sorgulanmasına saat 10.00’da başladı. Sorgulamaya öğle yemeği için ara verildikten sonra yeniden devam edildi.
ÖRNEK’İ, BİZZAT ÖZ SORGULADI
“Darbe Günlükleri”ne ait olduğu öne sürülen Özden Örnek’in ifadesinin Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz ve Fikret Seçen; İbrahim Fırtına’nın ifadesinin Cumhuriyet Savcısı Murat Yönder, Aytaç Yalman’ın ifadesinin de Cumhuriyet Savcısı Ercan Şafak tarafından alındı. Sorgulamalarda İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı da yer alırken, Kuvvet komutanları ayrı ayrı odalarda sorgulandı.
HER ŞEY GÜNLÜKLERLE BAŞLADI
Komutanlar hakkında 2’inci Ergenekon davasının da temelini oluşturan “Darbe Günlükleri”nde yer alan “Ayışığı”, “Sarıkız”, “Yakamoz” ve “Eldiven” darbe planlarına katıldıkları iddiaları var. Aynı iddialarla ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’ün de ifadesi alınmıştı. Özkök, tanık olarak verdiği ifadede darbe girişimlerini duyduğunu, ancak elinde delil olmadığı için soruşturma başlatmadığını ifade etmişti. Dönemin Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ise darbe planı iddialarıyla ilgili olarak, 2’inci Ergenekon davasında sanık olarak yargılanıyor. 2003-2005 yılları arasındaki dönemi kapsayan günlükler, 29 Mart 2007’de Nokta dergisinde yayımlanmıştı.
PAŞALARA DARBE SORULARI
“Ayışığı”, “Sarıkız”, “Yakamoz” ve “Eldiven” adlı darbe planlarından haberiniz var mı?  Bu darbe planlarının hazırlanmasında yer aldınız mı? Jandarma Genel Komutanlığı içinde kurulan “Cumhuriyetçi Çalışma Grubu”ndan haberiniz var mı? “Cumhuriyetçi Çalışma Grubu” içinde görev aldınız mı? Hükümete muhtıra verilmesi istenen Genelkurmay Başkanlığı’ndaki toplantıya katıldınız mı? Günlükte yer alan “hükümetin devrilmesi”, “muhtıra verilmesi” gibi konuşmalar yaptınız mı? Hilmi Özkök’ün Genelkurmay Başkanlığı’ndan istifaya zorlanmasını istediniz mi? Rektörlere eylem çağrısında bulundunuz mu? Şener Eruygur ve Hurşit Tolon ile bağlantınız nedir? Darbe planlarının anlatıldığı günlükler size mi ait?
SavcI Öz: ‘PİjamalarInIzla gelİn’
Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, ifadeye çağırılan eski kuvvet komutanlarına sözlü tebligat yapmadığını söylemişti.Milliyet gazetesindeki habere göre Savcı Öz, “Ben kimseyi aramaya tenezzül etmem. Tebligat yazılı yapıldı” ifadesini kullanmış, kuvvet komutanlarının adliyeye gidiş saati ile ilgili soruya da “Pijama ve uyku tulumlarınızla gelin” cevabını vermişti.

*

Paşalar kim?
AYTAÇ YALMAN
Aytaç Yalman, 29 Temmuz 1940’da İstanbul Üsküdar’da doğdu. 1960 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu. Yalman, 1998’de orgeneralliğe terfi ederek 2. Ordu Komutanlığı’na atandı.
Yalman, Suriye ile Öcalan nedeniyle yaşanan krizin ardından Türkiye-Suriye güvenlik ilişkilerini yürüttü. 24 Ağustos 2000 tarihinde Jandarma Genel Komutanlığı görevine, 2002’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirildi. 2004 yılında emekli oldu.
ÖZDEN ÖRNEK
1943 yılında İzmit’te doğan Oramiral Özden Örnek, 1962 yılında Deniz Harp Okulu’ndan mezun oldu ve daha sonra Donanma’ya katıldı. ABD’de lisans üstü öğrenim yapan Örnek, 1975 yılında Deniz Harp Akademisi’nden, 1982 yılında da ABD Deniz Komuta Koleji’nden mezun oldu. 30 Ağustos 2003 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na atanan Örnek, bu görevinden 2005 yılında emekli oldu.
İBRAHİM FIRTINA
İbrahim Fırtına, 1941 yılında Ordu’da doğdu. 1962’de Hava Harp Okulu’ndan mezun oldu. 4. Ana Jet Üs Komutanlığı ve Washington Silahlı Kuvvetler Ataşeliği görevlerinde bulundu.Fırtına, 1993’te tümgeneralliğe, 1997 yılında korgeneralliğe yükseldi.
30 Ağustos 2001 tarihinde orgeneralliğe terfi etti ve Harp Akademileri Komutanlığı’na getirildi. Fırtına, 30 Ağustos 2005 tarihinde de emekliye ayrıldı.


*

“Başbuğ da yargılansın”
Kuvvet komutanlarının ifade verdiği İstanbul Adliyesi önünde toplanan bir grup, darbe girişimlerini protesto ederek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un da yargılanmasını istedi. Darbe karşıtı ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un görevden alınmasına ilişkin çeşitli dövizler taşıyan ‘Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu’ üyeleri adına bir basın açıklaması yapan Meltem Oral, “Sevgili günlük” diyerek başladığı açıklamasında, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek’in yazdığı iddia edilen “darbe günlükleri”ne atıfta bulundu.
“Kaos planlarının altında imzası bulunan Dursun Çiçek’ten önce Hasan Iğsız ve Genelkurmay  Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un görevden alınacakları ve yargılanacakları günü iple çektiklerini” aktaran Oral, “Sen günlüklerin Mata Hari’sisin” diye hitap ettiği günlüğe teşekkür etti.

*
MİT müdürü 
gözaltında
Erzİncan’da son günlerde yaşanan gözaltı ve tutuklamalara bir yenisi daha eklendi. Erzincan’da Ergenekon soruşturma kapsamında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müdürü Ş.D. ile birlikte 2 MİT mensubu gözaltına alındı. Erzurum’dan gelen Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından gözaltına alınan MİT mensupları Erzurum’a götürüldü.
Ergenekon soruşturması kapsamında 4 Aralık tarihinde Erzurum’dan Erzincan’a gelen Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, polislerle birlikte Ordu Caddesi’ndeki MİT binasına gitti. MİT Müdürü Ş.D. ve 2 MİT mensubunu gözaltına alan Osman Şanal, MİT mensuplarının işyeri ve evlerinde arama yaptırdı. Gözaltına alınan MİT Müdürü Ş.D. ve 2 mensubu daha sonra Erzurum’a götürülecek. Erzincan’da aynı soruşturma kapsamında 18 Kasım’da İl Jandarma Komutanlığında görevli İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut, Astsubay Başçavuş Orhan Esirger, 25 Kasım günü de İstihbarat Şube Müdürü Binbaşı Nedim Ertan gözaltına alınmış, Erzurum’da çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine konmuştu.