Soma’daki İmbat Madencilik’te rahatsızlandığı için rapor alan işçilerin ücretleri kesiliyor. Ermenek’te ise 13 aydır maaş alamayan maden işçilerinin direnişi devam ediyor

Ne çektin be madenci!

EMEK SERVİSİ

Manisa Soma’da faaliyet gösteren İmbat Madencilik adlı firmanın işçileri telafi çalışmasına zorladığı, üstelik yıllık izinlerde ve kömür dağıtımında da hukuksuzluk yaptığı iddia ediliyor.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası (Bağımsız Maden-İş) şirketin aleyhine dava açtı, bu hukuksuz uygulamaların son bulmasını istedi.


ÜCRETLERİ KESİLİYOR

Sendikanın Soma İş Mahkemesi’ne sunduğu dava dilekçesinde, rahatsızlandığı için rapor alan işçilerin hafta sonu ücretlerinin kesildiği ya da işçilerin raporlu oldukları gün sayısınca çalıştırıldığı belirtildi. Bu uygulamanın İş Kanunu’na aykırı olduğuna dikkat çekilen dilekçede, “Yasada doktor raporu ile çalışılmayan günlerin hafta tatilinden kesilemeyeceği, aksine fiilen çalışılmasa dahi çalışılmış olarak kabul edileceği açıkça belirtilmiştir” dendi.

Dilekçeye göre, İmbat Madencilik’teki hak ihlalleri bununla da sınırlı değil. Sendika, işyerinde yıllık izinlerin kullanımı konusunda da hukuksuzluk yapıldığını duyurdu. Dilekçede, hafta tatili günlerinin de yıllık izin süresine dâhil edildiği, bu durumun hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Ayrıca işyerinde hangi işçiye ne kadar kömür yardımı yapılacağının keyfi şekilde belirlendiği, toplu sözleşmede yer alan kıstasların dikkate alınmadığı kaydedildi.

***

Ermenek’te direniş sürüyor

Karaman Ermenek’te bulunan Cenne Linyit Kömür İşletmesi’ne bağlı maden ocağında, maden işçilerinin 13 aydır ödenmeyen maaşları ve tazminatları için önceki gün başlattığı direniş dün de devam etti. Bağımsız Maden-İş’in öncülüğünde ocağın önünde gece gündüz oturma eylemi yapan işçiler, sosyal medyada paylaştıkları videoda şunları kaydetti: “Evlerimize gitmeye, çocuklarımızın yüzüne bakmaya yüzümüz kalmadı. Artık çocuklarımızın, ailelerimizin ihtiyaçlarını karşılayamaz olduk. Bu durumun ne kadar acı bir olduğunu, bu duruma düşen anlar ancak. Bizim patronumuz, saha müdürümüz bunu anlamaz. Cebinde parası var, karnı tok, işkembesi dolu, bizim halimizden anlamaz.”

Direnişteki maden işçilerine müzisyen Haluk Levent de destek verdi. Levent, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu işçiler de bu ülkenin, bu toprakların evlatları. Yalnız bırakmayalım onları” ifadelerini kullandı.