Ne koparırsam kârdır anlayışı
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Seçimlerden sonra krizin faturasının halka kesildiği yeni bir ekonomi modeli ortaya koymaya çalışan Erdoğan, sıcak para arayışları için gittiği Körfez turunu tamamladı. Ziyaretlerin sonucunda en az 25 milyar doların ülkeye girmesi hedeflenirken sadece 2022 yılındaki Kur Korumalı Mevduat hesabının zararı 12,5 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirliklerine gerçekleştirilen ziyaretler sonucu Erdoğan bir dizi anlaşmalar ve mutabakat metinleri imzaladı. Son olarak Birleşik Arap Emirlikleri ile 13 alanda belge imzalayan Erdoğan, başta enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zekâ ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut iş birliğinin derinleştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını belirtti. Söz konusu alanlarda yapılan anlaşmaların bedeli 50,7 milyar dolar olarak açıklansa da hangi sektörde ne kadar yatırım olacağı, ne zaman yapılacağı gibi birçok soru işaretinin yanıtları verilmedi.

Gerçekleştirilen ziyaretler hakkında konuşan Ekonomist Uğur Gürses yapılan anlaşma ve mutabakatların somut durumlar içermediğinin altını çizdi. Gürses, “Bu tür anlaşmalar mutabakat zaptı olarak geçiyor ve somut bir şey üzerine dayanmıyor. Aslında Mehmet Şimşek de bunu dile getirmişti bir konuşmasında. Tamamıyla prensip anlaşmaları üzerinden gerçekleştirilen ziyaretler. Çeşitli sektörler ve rakamlar açıklanıp konuşuluyor ancak doğrudan bir veri yok. Bu ana kadar tek somut çıkan şey şu an için 8,5 milyar dolarlık deprem desteği oldu. Buradaki tavır biraz da Erdoğan’ın karşı çıktığı faizi artırmak zorunda kalması. Dolayısıyla da şu an ülkeye olabildiğince para sokmanın yollarını arıyor. Yani içeride ekonomik olarak sıkışan Erdoğan dışarıda ne koparırsam kardır gibi bir anlayışla ilerliyor. Sonuç olarak ekonomik olarak köşeye sıkıştıkları durumu para bulmaya çalışarak atlatmaya çalışıyorlar diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

HADDİNİZİ BİLİN

CHP Milletvekili Özgür Karabat da Erdoğan’ın Körfez turunu ve yapılan anlaşmaları "fiyasko" olarak değerlendirdi. Karabat, "Hem kamu hem de özel sektör şirketlerini satmak için pazarlık yapıldı. Yeni yatırımdan çok mevcut şirketlerimizi alacaklar" dedi. Karabat, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, Körfez ülkelerinin Türkiye’deki şirketleri satın almaya başlayacağını ifade etti. Karabat, "Körfez fiyaskosu ve skandal açıklama" başlıklı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "AKP heyetinin körfez seyahati tam bir utanç turu haline geldi. Mehmet Şimşek utanmadan BAE’ye ‘minnettarız’ diyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hiçbir bakanı başka ülkeye minnet duyamaz. Haddinizi bilin!" 

***

KÖRFEZ ZİYARETİNDEN GERİYE KALANLAR

Katar

Çeşitli sektörlerde ve alanlarda ikili işbirliği düzeyini geliştirmeyi amaçlayan yaklaşık 100 belgenin bulunduğu ortak bildiri imzalandı.

S. Arabistan

•Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Suudi Arabistan Krallığı Enerji Bakanlığı arasındaki Enerji Alanında Mutabakat Zaptı imzalandı.

•Doğrudan Yatırımın Teşvik Edilmesi Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı imzalandı.

•Kabiliyetler, Savunma Sanayii, Araştırma ve Geliştirme Alanlarında İşbirliğine İlişkin Uygulama Planı  ile 2’nci Satış Sözleşmesi imzalandı.

BAE

•Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey kurma mutabakatı imzalandı.

•Stratejik ortaklık seviyesinde birçok sektörü içeren 50,7 milyar dolarlık anlaşma imzalandı.