Başbakanken Fırtına Vadisi’ne Hidroelektrik santralları kurduran Mesut Yılmaz, bağımsız milletvekili olduğu şu sıralar Çayeli’ndeki satralları kınıyor...

Eski Anavatan Partisi’nin (ANAP) Genel Başkanı Mesut Yılmaz, arkasında iktidara ortak olan partisi olduğu 1990’lı yıllarda çevre tahribatını yaratan projelere onay vermesiyle tepki çekerken, 22 Temmuz 2007 seçimlerinden bağımsız milletvekili olarak çıktıktan sonra takındığı çevreci tutumu, “arkasında bir parti olmadığı için popüler olmaya mı çalışıyor?” sorusunu akıllara getirdi.

 

HANGİSİ MESUT YILMAZ?

Karadeniz Bölgesi’nin doğa harikalarıyla turizm gözdesi olarak gösterilen Rize’nin Çamlıhemşin’de satral yapımını onaylaması, hatta açılışlarını yapmasıyla protesto edilen o dönemin ANAP Genel Başkanı, 2007 seçimlerinden sonra ise Rize’den Bağımsız Milletvekili olan Mesut Yılmaz, şimdilerde takındığı çevreci tutumla dikkat çekiyor. Başbakan olduğu dönemde Rize’nin Fırtına Vadisi’nde Dilek-Güroluk Hidroelektrik Santrallarını (HES) kurduran, sahilin dokusu ile deniz arasındaki bağlantıyı keseceği ve denizdeki organizma türlerini azaltarak ekolojik dengeyi bozacağı itirazlarına rağmen 800 milyon dolara mal olacağını söyleyerek, 2.5 milyar dolara henüz bitirilebilen Karadeniz Sahil Yolu’nu vareden Yılmaz, bağımsız milletvekili olduğu Rize’ye giderek, HES Projelerini kınadı.

 

MEĞER NE ÇEVRECİYMİŞ

Rize’nin Çayeli ilçesi Çataldere köyüne giden Yılmaz, Senoz Deresi üzerinde yapımına başlanılan HES’i inceleyerek, yöre halkının şikayetlerini dinledi. Yılmaz, kendi zamanında yaptırdığı doğa tahribatına hiç değinmeyerek, Enerji Piyasası Denetleme Düzenleme Kurulu’nun Çayelinde’ki HES konusunda gereksiz ve yersiz hesaplar yaptığı teşhisini koydu ve ekledi: “Yaptığımız incelemeler ve aldığımız raporlara göre bu santralların tümünün yapılması halinde buradaki ormanlar hayat bulamayacak, su varlığı kalmayacak. Bu hem Senozluların geleceği açısından hem de bu bölgenin turizm potansiyeli açısından önemli bir engel. Öncelikli olarak başlamayan projelerin askıya alınması, başlamış olan projelerin de çevreye olumlu hale dönüştürülmesi için gerekli tedbirleri görüşeceğiz.”