‘Ne yaptıysam severek yaptım’

Kardelen TATAR

Ataşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği Pazar Sohbetleri’nin konuğu yazar ve fotoğrafçı Kadir İncesu oldu. İncesu; Pakize Türkoğlu, Güngör Gençay, Nihat Ziyalan, Ülkü Tamer, Metin Demirtaş, Ayla Kutlu, Afşar Timuçin, Refik Durbaş, Necati Tosuner, Feyza Hepçilingirler, Öner Yağcı ve Osman Bozkurt ile yaptığı söyleşilerinin yer aldığı “Dile Gelen Kalem” adlı kitabı ve yaşamı üzerine Osman Bozkurt’un sorduğu soruları yanıtladı.

Osman Bozkurt, “Dile Gelen Kalem”den yola çıkarak Kadir İncesu’nun yaşamını da kapsayacak bir söyleşi yapmak istediğini belirterek, “Söyleşi bir yazın türü… Söyleşi, yalnızca edebiyat alanındaki kişiliklerle değil, siyaset, felsefe, bilim, spor ve her türlü toplumsal ve siyasal olaylarla ilgili yapılabilir. Söyleşiyi yapan hem kişisel ilgisi hem de hedef kitlesi bakımından belirli alanlar üzerinden çalışma yürütebiliyor. Söyleşi türündeki ürünler, okurla söyleşi yapılan fikir sahibi kişi arasında senli benli bir sohbeti amaçlıyor. Çok fazla derinliğe girilmeyen ama sıkıcı olmadan bakış açısı zenginliği sağlayan bir edebi tür. Kadir’in söyleşileri, genellikle edebiyat alanından şair-yazar gibi isimlerle yapılmış söyleşiler. Yani edebiyatı konu edinmiş ve kitabını, yalnızca bu alanda ürünü bulunanlarla yaptığı türdeş ama çok renkli söyleşileriyle okura sunmuş. Kadir’in söyleşileri kadar dikkat çeken bir de fotoğrafçılığı var. Arşivinde binlerce fotoğraf olduğunu da biliyorum,” şeklinde konuştu.

İncesu, Bozkurt’un “Edebiyata yönelişinizde neler etkili oldu?” şeklindeki bir sorusunu da şöyle yanıtladı: “İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda grev yaptığımız günlerde Adnan Özyalçıner ve Sennur Sezer’in 4 kitaplık Emek Öyküleri seçkisinin yayınlandığını ilanını gördüm Cumhuriyet Kitap Eki’nde… Serinin üçüncü kitabı Grev Bildirisi adını taşıyordu. Ve biz de o sırada grevdeydik. ‘Grev Bildirisi’ adlı öykü kitabın sonunda olduğu için sondan başladım okumaya… Çarpıldım. Sonra kitabı bitirdim. Ertesi sabah gidip diğer kitapları da aldım. Seçkide, Türk ve dünya edebiyatının değerli isimlerinin emek temalı öyküleri yer alıyordu. Bu dört kitaptaki öyküler beni o kadar çok etkiledi ki, o yazarların yazdıkları her şeyi okumaya-haliyle satın almaya- başladım. Okudum, okudum, okudum okudum… Ve hala okuyorum.” İncesu daha sonra “Dile Gelen Kalem” adlı kitabını imzaladı.