İkinci el konut talebine ilişkin değerlendirmede bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, konuya ilişkin bankalarla görüştüklerini ve bankaların kendi belirledikleri faizle ikinci el konut konusuna girebileceklerini söyledi. EYT sonrası işverene verilecek kıdem tazminatı kredisinin ayrıntılarını da açıklayan Nebati, işverenlere 6 ay ödemesiz 36 aya kadar vade imkanı sunulacağını kaydetti.

Nebati'den 'işverene EYT kredisi ve ikinci el konut' açıklaması
Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ikinci el konutlara yönelik kampanya düzenlenmesi için talep olduğunu ve bankalarla bu konuda çalışma yapıldığını bildirdi. Nebati, bankaların kendi belirledikleri faizle ikinci el konut konusuna girebileceklerini kaydetti.

Nebati, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu.

Gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Nebati, "Yeni Evim Kampanyası"nın açıklamasının ardından ikinci el konutlara ilişkin de benzer kampanya düzenleneceği yönünde haberler olduğunun hatırlatılması üzerine, kampanya kapsamında öncelikli hedeflerinin konut ihtiyacı olanlar olduğunu söyledi.

Nebati, "Bu kampanyaların dışında bankalarımızla görüşerek tamamen bir özel hukuk çerçevesi içinde bu oranlardan faydalanmamak kaydıyla ikinci elde bir çalışma yapıyor arkadaşlarımız. Bununla ilgili son noktaya geldiğimizde bankalarımız özel hukuk çerçevesi içinde kendi belirledikleri faiz oranlarıyla ikinci el konut konusuna girebilirler" diye konuştu.

KGF'DE EYT DESTEĞİ

Kredi Garanti Fonu'nun (KGF) emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin işverene verilecek kredi hakkında açıklama yapan Nebati, "36 aya kadar vadesi, 6 ay ödemesiz dönemi olacak. Faiz oranları da düşük. Bankalar ve katılım finans kurumları da iştirak edecek" dedi.

Nebati, Kredi Garanti Fonu paketinde yer alacak emeklilikte yaşa takılanların (EYT) kıdem tazminatı ödemelerine ilişkin destek konusundaki soru üzerine, EYT düzenlemesinde kıdem tazminatları için gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.

Kıdem tazminatlarını emekli olanların hesabına yatıracaklarını belirten Nebati, "Vatandaşlarımıza diyoruz ki 'sen rahat ol, kıdem tazminatın hazır' diyoruz. Hiç pazarlığa falan girme işvereninle. Senin kıdem tazminatını hesabına biz yatıracağız. KGF paketinde bugün açıklayacağız. Geri ödemeler oldukça iyi şartlarda, 36 aya kadar bir ödeme vadesi olacak. 6 aya kadar ödemesiz bir dönem. Faiz oranları da oldukça düşük. KGF paketine özel bankalarımızın büyük bir kısmı ve katılım finans kurumlarımız da iştirak edecekler" ifadelerini kullandı.

"KİRA ARTIŞI SINIRI UYGULAMASI TEMMUZDA SONA ERECEK"

Nebati, olağanüstü bir dönemde olağanüstü bir düzenleme olarak nitelediği kira artışlarının yüzde 25 ile sınırlanması uygulamasının da Temmuz ayında süresi bitince yenilenmeyeceğini, kira artışlarının kiracı ve ev sahipleri arasında kararlaştırılacağını bildirdi.

"DÜZENLEMELER SEÇİME YÖNELİK DEĞİL"

Konuşmasında, ücret artışları ve EYT düzenlemesinin seçime yönelik adımlar olmadığını savunan Nebati, "Bu kararların, seçime yönelik değil, tersine kazanımların vatandaşla paylaşıldığı bir dönem olarak değerlendirilmesi lazım" diye konuştu.

Nebati, şunları söyledi: "EYT ile ilgili sürece bugün güçlü girdiysek son 6 ayda aldığımız tedbirlerle oldu. Memur, emekli maaşlarında beklenenin çok üzerinde bir artış yaptıysak hep aldığımız tedbirlerle oldu. Kasamız çok güçlü bir şekilde girdiğimiz için bunları yaptık. Dolayısıyla bunlar seçime yönelikten ziyade, alınmış tedbirlerin neticesinde elde edilmiş kazanımların vatandaşa aktarılmasıdır. Ne yapacağız yani? Vatandaş büyük bir enflasyon belasıyla karşı karşıya kalmışken, dar gelirliler ve sabit gelirliler sıkıntı yaşarken biz bu parayı alıp bir köşede mi tutacaktık? Hayır. Olan gücümüzün en sonuna kadar kendimizi zorlayarak vatandaşa dağıtımı noktasında gereken tedbirlerin ortaya konulduğu bir süreçtir. Seçime giderken de ben size söyleyeyim, makro ekonomik göstergelerimizi ayın 16’sında bütçe gerçekleşmelerinde açıkladığımızda, gerçekten parmak ısırtacak rakamları söyleyeceğiz. Son yılların en iyi rakamlarını açıklayacağız. 2022 yılı, dünyanın en zor olan yılında, son yüzyılın en kötü yılında Türkiye'nin bir yana durduğunu göstermesi açısından önemli. Dolayısıyla bu kararlar seçime yönelik kararlar değil, tersine kazanımların vatandaşla paylaşıldığı dönem olarak değerlendirmesi lazım."

"1-20 ARALIK TARİHLERİ ARASINDA 3,5 KİLOGRAM VERDİM"

Nebati, yaklaşık 14 aydır devam eden Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde kendisini üzen ya da mutlu eden anların olup olmadığının sorulması üzerine de şöyle konuştu:

"1 Aralık'ta doğum günümdü. Bakanlık görevim ayın 2'sinde tebliğ edildi. 20 Aralık'ta Sayın Cumhurbaşkanı'mızın o muhteşem manifestosunu açıkladığı tarihe kadar ben 3,5 kilogram verdim. Cumhurbaşkanı'mız bir görev tevdi etmiş, bu görevi verirken de büyük bir çoğunluğun umutsuz olduğu, mutlaka eski politikalara dönülmesi konusunda beklentilerin oluşturulmaya çalışıldığı en zor dönemde ben Cumhurbaşkanı'ma 'Size inanıyorum' dedim. İnsanların 'Çin modeli mi, Kore modeli mi?' diye tartıştığı bir dönemde 'Hayır ben Türkiye'nin makro ekonomik göstergelerinin bunu hak etmediğine inanıyorum, aldığımız tedbirlerle, attığımız adımlarla ve Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğiyle bu işi çözeceğimizi söylediğimde, samimi söylüyorum, yalnızdım. Bu tabii ki mutlak yalnızlık değil, çalışma arkadaşlarımız ve üniversite hocalarımızla bir model ortaya koyduk. Şimdi bakıyorum Türkiye Ekonomi Modeli, Türkiye Yüzyılı'nın en önemli araçlarından birisi oluyor. Sayın Cumhurbaşkanı'mız, biliyorsunuz, meydan okuyor, 'Dünya beşten büyüktür' diyerek, savunma sanayisinde büyük işler yaparak meydan okuyor. İki büyük meydan okumaya şimdi üçüncü büyük meydan okuma geldi. Bu da 'Türkiye Ekonomi Modeli'. 14 aydır sürdürdüğüm görev sürecinde duygusal olarak iniş çıkışlar oldu. Geçen yılın ilk 6 ayında 'Hani 6 ay sonra gözlerini kapatıp açacaktın, ne oldu?' diyenlerden, 'Enflasyon düşecekti, ne oldu?', 'Faizleri artırmadan bu işler olmaz', 'Bu model olmaz, dünya ne diyorsa onu yapacaksınız' diyenlerin söylemleri, 6 aylık baskıları, her şey unutuldu. 31 Aralık itibarıyla Türkiye'nin ortaya koyduğu performans bütün bu iniş çıkışları aldı götürdü, duygusal olarak o gün yaşadığımız bütün kırgınlıklar, üzüntüler hepsi bir süngerle çekildi. En önemlisi, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın tevdi ettiği göreve uygun hareket etmenin sorumluluğuyla yaptığımız şeylerin sonucunun alındığını görmek, seçimlere gidiyoruz, Cumhurbaşkanı'mızı yeniden Cumhurbaşkanı adayı olarak görmek dünyanın en güzel gelişmeleri."

(AA)