'Türkiye Ekonomi Modeli'nin başarılı olduğunu iddia eden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Muhalefete rest çekiyorum. Faizleri tekrar artıracak mısınız?" diye sordu.

Nebati'den muhalefete faiz sorusu: Rest çekiyorum
Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyondaki düşüşün hissedilir şekilde görüleceğini iddia etti, dövizde rallinin söz konusu olmadığını, çift kurun seçim sonrası dengeye oturacağını savundu. Faiz politikaları üzerinden muhalefete yüklenen Nebati, "Muhalefete rest çekiyorum. Faizleri tekrar artıracak mısınız?" ifadelerini kullandı. 

Nebati, Mersin'de TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses'in programına konuk oldu, gündeme yönelik soruları yanıtladı.

14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turda biteceğini söyleyen Nebati, ekonomiye ilişkin de dikkat çeken açıkolamalarda bulundu.

Ekonomiye yönelik politikaların AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çizdiği çervevede hayata geçirildiğini söyleyen Nebati "Türkiye Ekonomi Modeli adını koyduğumuz paradigmalar seti, aslında Cumhurbaşkanımızın bize gösterdiği yola inanan bir bakanı olarak, o yol çerçevesinde çizdiğimiz bir set" dedi. 

Nebati, şöyle devam etti: "Ortodoks politikadan ayrışıp Heterodoks politika ortaya koyuyoruz. Bunun Türkçesi şu; nasıl ki Cumhurbaşkanımız 'dünya 5'ten büyüktür' diyerek meydan okuyorsa, bizim de Türkiye Ekonomi Modeli onların da bize dayattıkları reçetelere karşı fakat onların da uyguladıkları politikaları uygulamaya başladığımız bir süreç."

Muhalefete seslenen Nebati, "Geçen yılın başında skeçlere konu olan, dalga geçilen duruşumuzu şimdi başarısının sonuçlarını görünce şimdi ben de onlara rest çekiyorum. Madem ki siz tekrar Ortodoks politikaya dönmeyi düşünüyorsunuz, bu durumda faizleri tekrar artıracak mısınız?" İfadelerini kullandı.

Nebati'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Faiz artırımıyla işlerini çözebileceklerine inanmışlar. Faiz artırımının şu anda Türkiye'de bir karşılığı yok. İş dünyasında bugün Merkez Bankası faiz oranlarının artırılmasında bir karşı duruş sergiler. 

Toplumu kandırıyorlar. Bizim çözüm önerilerimiz çebimizde. Aksaklık varsa seçimden sonra 5 yıl içinde her tür güncellemeyi yapacağız. Kesinlikle hiçbir şartta faiz artırmadan bu işi çözeceğiz. Enflasyon sorununda da vadeye yayılarak, büyümeden taviz vermeden, şirketleri ve esnafları bitirmeden yolumuza devam edeceğiz. Deprem felaketine rağmen istihdamı artıracağımızı, işsizliği azaltacağımızı iddia ediyorum.

KUR KORUMALI MEVDUAT UZATILACAK MI?

KKM'nin gücünü ve başarısını hepimiz gördük. 20 Aralık'a kadar 15-20 arasında dövizin ralli yaptığını, dövizin 25 liraya gideceğini söyleyenlerin bu ülkeye zarar vereceklerini, iktidardan kurtulmak için her türlü yalanı söyleyeceklerini ikaz etmiştik. Güvenenler herhangi bir zarara uğramadı ama inanmayanlar, sosyal medyadan spekülatif söylemlerde bulunanlar zarar etti. Vatandaşı, bireysel yatırımcıları zarara uğrattılar. Şimdi gene aynı şeyi yapıyorlar."

KKM ilk başladığı tarihten itibaren kurları daha öngörülebilir ve oynaklığın en alt seviyeye geldiği bir noktaya dönüştürdü. Soın 1,5 yılda dövizin nereye gideceğine ilişkin piyasa beklentisi doğrultusunda bir değere ulaştı. Şu anda 2,2 trilyona gelmek üzere KKM. Bu endişe edilecek bir şey değil. Dolayısıyla böyle bir ortamda dövizle ilgili vatandaşların bir sıkıntısı yok. Piyasada döviz ihtiyacı yok. KKM bu fonksiyonu çok iyi yönetiyor. KKM'nin 31 Aralık'ta süresi bitecek olmasından ziyade Türkiye ekonomisine katkısının daha optimal seviyeye gelmesi noktasında zamana yayarak nasıl sonuçlandırılacağına ilişkin setimiz var. Elbette bu sistem tekrar uzatılabilir. Öngörülebilirlik devam edene kadar KKM'nin süresi uzatılabilir. KKM'de önümüzdeki süreçte aynen enflasyonda olduğu gibi zamana yayarak ve Türkiye'deki gerçekliğe uygun şekilde, piyasayı rahatlacak, dünyadaki emtia fiyatlarının normalleşmesiyle üzerimizdeki cari açığın azaldığı döneme ilişkin hesaplama yapıp, ona göre bununla ilgili çalışmaları bazen hızlandırıp bazen yavaşlatırız.

Şu anda dövizde ralli olacak, 25 TL olacak, 35, 40 TL olacak gibi söylemler, aynı kaynaklardan geliyor. Şimdikiler daha korkarak yapıyor bunu. Anlı şanlı önlerinde Profesör yazan, dertleri sadece takipçilerini artırmak olan, Türkiye ekonomisini düşünmeyen, küçük yatırımcıları olumsuz etkileyenler bunu açıkça söylemiyor, fısıltı şeklinde yayarak piyasada farklı oranların çıkmasına yol açacak adımlar atıyorlar. 15 Mayıs sabahı gerek serbest piyasa, gerek Merkez Bankası tarafında oluşturulan fiyatların nasıl dengeye geldiğini göreceksiniz.

DÖVİZDE MAKAS ARALIĞI TARTIŞMALARI

Bankalarla serbest piyasada, bazen Merkez Bankası ile banka ve serbest piyasa arasında uyumsuzluk olabilir. Günün ihtiyaçlarına, arzın durumuna, vatandaşların tutumuna göre değişiyor. Şu andaki makasın genişleyip daralması serbest piyasa koşulları içinde oluşan bir şey ama bunu tetikleyen şeyler var. Dolar ralli yapacak diyenler bunun etkisini tam hissettiremediler çünkü 20 Aralık'tan önce yaşananları vatandaşların biliyor olması ve bize duyulan güven. İkincisi piyasada oluşabilecek spekülatif söyleme dönüştürerek 5 gün içinde birtakım operasyon çekebilirler ama 15 Mayıs'tan itibaren bu makasın çok hızlı çekilde olması gereken noktaya geleceğini hep beraber göreceğiz."