Hazine bütçesinden 91 Milyar TL'nin sermaye sahiplerine aktarılmasına neden olan ancak döviz kurundaki yükselişi engelleyemeyen kur korumalı TL mevduat hesaplarını savunan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, finansal istikrarı sağlamak için bu yüke katlanmak zorunda olduklarını söyledi.

Nebati, "Katlanmak zorundayız" dedi: KKM yükü halkın sırtında!

Hüseyin ŞİMŞEK

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda süren 2023 Yılı Bütçe Teklifi görüşmeleri kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçesi ele alındı. Milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtlayan Bakan Nurettin Nebati söylediklerini ikna edici bulmayan milletvekillerine, “Kimsenin inanmaması bunun gerçek olmadığı anlamına gelmez” yanıtını verdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde, kur korumalı TL mevduat sistemi ve kaynağı belirsiz dövizlere yönelik eleştiriler öne çıktı. TÜİK’in makyajlı rakamlarına rağmen ekonomideki kötü gidişatın tüm hanelerde hissedildiğini de ifade eden muhalefete karşı çıkan Nebati, “pembe tablo” çizerek, "Ekonomimiz büyüyerek istihdam sağlıyor, işsizlik geriliyor, yatırımlarla sanayimiz gelişiyor, rekabet gücümüz her geçen gün iyileşiyor, ihracatımız rekorlar kırıyor, dünya ticaretinden aldığımız pay artıyor ve bütçemiz sağlam görünümünü koruyor" diye konuştu.

28,3 MİLYAR DOLAR KAYNAĞI BELİRSİZ DÖVİZ

Milletvekillerinin eleştirileri üzerine “Türkiye’ye kaynağı belirsiz döviz girişleri” hakkında da konuşan Bakan Nebati, buna tüm dünyada rastlandığını söyledi. Nebati, kaynağı belirsiz döviz girişi hakkında, “2022 yılı ilk yarısında Amerika'ya 159,3 milyar dolar ve Almanya'ya 87,9 milyar dolar net hata noksan olarak kaynağı belirsiz döviz girişi, Çin'de ise 44,8 milyar dolar döviz çıkışı olmuştur. Türkiye'de ise Ocak-Ağustos döneminde 28,3 milyar dolarlık bir giriş gözlenmiştir” ifadelerini kullandı.

TÜİK’E SAHİP ÇIKTI

Nebati, tartışmalı istatistik verilerine imza atan ve halk arasında inandırıcılığını yitiren Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) da sahip çıktı. ENAG’ın verilerinin gerçeği yansıtmadığını, TÜİK’in ise uluslararası kriterlere göre hareket ettiğini iddia eden Nebati, "Türkiye'deki kurumların her birinin bir değeri vardır. Parlamentomuz değerlidir, Merkez Bankamız değerlidir, SPK'miz, BDDK'miz, ilgili tüm kurumlarımız değerlidir, önemlidir, TÜİK de bunlardan birisidir ve çok değer verdiğimiz, önem verdiğimiz Türkiye'nin istatistiğini en iyi şekilde derleyen kurumumumuzn da korunması gerektiğine inananlardanım" dedi.

KUR KORUMALIYA SAVUNMA

Bütçe görüşmelerinde gündeme gelen bir diğer konu, döviz kurundaki yükselişi önlemek için hayata geçirilen ancak kuru baskılayamayan kur korumalı TL mevduat sistemi oldu. Sadece Hazine’den bu sistem için sermaye sahiplerine aktarılan 91 milyar TL’ye dikkati çeken muhalefete bu sistemin bir zorunluluk olduğu yanıtı veren Bakan Nebati, "Farklı çevrelerce bu uygulamaya getirilen en önemli eleştiri, kamuya bir maliyetinin olduğudur. Ekonomide istikrarı korumak ve finansal istikrarı sağlamak devletin ana görevlerindendir. Finansal istikrarın çeşitli nedenlerle tehdit altında olduğu her dönemde ülkeler belirli bir maliyete katlanmak suretiyle istikrarı temin etmek için çaba gösterir. Bu sadece ülkemize mahsus değildir" diye konuştu.