Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023 yılında kişi başına düşen gelirin 12 bin doları geçeceğini iddia etti. 2022 yılı bütçe sonuçlarına ilişkin bilgi veren Nebati, bütçenin 2022 yılında 139 milyar lira ile tahminlerin altında açık verdiğini belirtti. 20 yılın en iyi bütçe performanslarından birinin yakalandığını öne süren Nebati, "Bütçe sonucu yüzümüzü güldürüyor" dedi.

Nebati: Kişi başına gelir bu yıl 12 bin doları geçecek
Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kişi başına düşen milli gelirin 2023 yılında 12 bin doların üzerine çıkmasını beklediklerini belirterek, "Ki bu, Orta Vadeli Program tahmininizin de üzerindedir. 2023 yılında da kişi başına gelirimizin inşallah daha da yükselerek 12 bin doların üzerine çıkacağını öngörüyoruz" dedi.

Nebati, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen toplantıda, 2022 yılını değerlendirdi ve 2023 hedeflerini paylaştı.

Bütçe performansıyla ilgili konuşan Nebati, "Bütçe açığımız yılın tamamında sadece 139,1 milyar lira oldu. Böylece, bütçe öngörümüzden 139,3 milyar, OVP hedefimizden ise 322,1 milyar lira daha düşük bir bütçe açığıyla seneyi kapatmış bulunuyoruz. Ayrıca, toplamda 171,8 milyar lira faiz dışı fazla verdik. Ülkemiz 4 yıllık aradan sonra 2022 yılında yeniden faiz dışı fazla vermeyi başardı" ifadelerini kullandı.

"BÜTÇE SONUÇLARI YÜZÜMÜZÜ GÜLDÜRDÜ"

Nebati, 2022 yılı bütçe sonuçlarının 'yüzlerini güldürdüğünü' ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Makro göstergeler açısından son derece başarılı bir yıl olan 2022'de toplam bütçe giderimiz 2 trilyon 941 milyar lira, bütçe gelirimiz ise 2 trilyon 802 milyar lira olarak gerçekleşti ve bunun sonucunda bütçe açığımız yılın tamamında sadece 139,1 milyar lira oldu. Ayrıca, toplamda 171,8 milyar lira faiz dışı fazla verdik. Dolayısıyla küresel ekonomide sert türbülanslar yaşanırken, ülkemiz 4 yıllık aradan sonra 2022 yılında yeniden faiz dışı fazla vermeyi başardı. Böylece bütçe öngörümüzden 139,3 milyar, OVP hedefimizden ise 322,1 milyar lira daha düşük bir bütçe açığıyla seneyi kapatmış bulunuyoruz. Orta Vadeli Program'da 131,4 milyar lira faiz dışı açık tahmininde bulunmuştuk. 2022'de sağladığımız yüksek bütçe performansıyla bu açığı telafi ettiğimiz gibi 171,8 milyar lira faiz dışı fazla vermeyi de başardık. Bu durum mutluluğumuzu ikiye katladı."

"BÜTÇE AÇIĞI YÜZDE 1'İN ALTINDA GERÇEKLEŞECEK"

Nebati, bütçe açığının GSYH'nin yüzde 3,5 seviyelerinde gerçekleşeceğini öngördüklerini ve OVP'de bu oranı yüzde 3,4 olarak revize ettiklerini belirterek, "OVP'de ilan ettiğimiz GSYH rakamı esas alındığında, bütçe açığının GSYH'ye oranının yüzde 1 olarak gerçekleşeceğini görüyoruz. Ancak, öyle ki GSYH gerçekleşmelerinin OVP beklentilerimizden daha yüksek seviyede olacağına ilişkin öncü göstergeler, bütçe açığımızın da yüzde 1'in altında gerçekleşeceğini işaret ediyor. 2022 yılındaki tüm zorlu koşullara rağmen son 20 yılın en iyi bütçe performanslarından birini yakaladık. Bu yüksek performans, kesinlikle çok önemli bir başarıdır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bütçe açığının GSYH'ye oranında, gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ekonomiye göre çok daha olumlu performans gösterdiğini kaydeden Nebati, "Bu yıl sadece bütçe açığını düşürmekle kalmadık, mesnetsiz bazı iddiaların tam aksine faiz harcamalarının bütçe içindeki payını da azalttık. 2022 başlangıç bütçesinde yüzde 13,7 olarak öngörülen faiz giderlerinin bütçe içindeki payını yüzde 10,6'ya düşürdük" diye konuştu.

(AA)