Neden isyan?

ADRİENNE BROADDUS

İkiz şehrin (Twin Cities / Minnesota’nın başkenti St. Paul ile iç içe geçmiş Minneapolis için birlikte yapılan tanım) üzerinde dolaşan bu kara bulutlar anlamamız gereken bir sese sahip.

Minneapolis’teki isyanlara katılan din adamı Jesse Jackson, Başsavcı Keith Ellison ile yaptığı görüşmenin ardından gözlemlerini şöyle anlattı: “Yaşanan acı tamamen bir gerçek. İsyan, kendilerini ifade etmenin hiçbir yolu olmayanların sesidir.”

St. Cloud Eyalet Üniversitesi Sağlık ve İnsan Hizmetleri Fakültesi Dekanı Dr. Shonda Craft isyanların ardındaki psikoloji hakkında yaptığı analizde şunları diyor: “İnsanlar sadece öfke ve hayal kırıklıklarını ifade etmek için toplanmaz. Umutsuz bir durumda çaresiz hisseden insanlar için değişim çağrısı yapmak ve umut bulmak için bir araya gelir” dedi ve ekliyor: “Bu, bir kişinin başına gelen bir travmadır, ancak bu etkiyi bütün toplum hisseder.”

İŞE YARAR MI?

Peki, tam da bu durumda yıkım bize iyi mi gelir? Ya da bize zarar mı verir? Yaşananları şöyle izah ediyor Craft: “Bazı insanlar için bunun işe yaradığını söylemek mümkün. Çünkü sahip oldukları duygularıyla, öfkeleri, üzüntüleri ve korkularıyla başka ne yapacaklarını bilmiyorlar. Bunların yaşanması bir topluluğun itibarını da zedeler. İsyan görülmeye ve duyulmaya çalışmanın nihai bir yoludur. Ne kadar büyük bir ses, sesi çıkmayan birinin acısını duymamıza yeter?”

Kaynak: Kare11.com