İş cinayetlerinin kâr hırsı ve denetimsizlikten kaynaklandığını vurgulayan Dev Yapı-İş Başkanı Karabulut, “Patronla birlikte, kamu yetkilileri yargılanmalı” dedi.

Nedeni ihmaller zinciri
Aydın’ın Söke ilçesindeki ‘kaza’da 1 işçi hayatını kaybetti. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

İzmir Bornova’da 30 Aralık 2022’de “Viven Tower” şantiyesinde bir kule vincinin devrilmesi sonucunda 6 işçinin yaşamını yitirmesi, iş cinayetlerini bir kez daha gündeme getirdi. Yaklaşık 32 katlı bir rezidans inşaatında kurulu vincin güvenilir olmadığına ilişkin 10’a yakın sayıda tutanak tutulduğu ortaya çıkarken şirket sahipleri bunları dikkate almadı. Hayatını kaybeden Yıldırım Sarı, Fesih Çiftçi, Baykal Gürbüz, Ali Şükrü Duru, Aslan Akkaya ve Ümit Kara’ya isimli işçiler toprağa verilirken olayla ilgili Viven İnşaat’ın dört yetkilisi tutuklandı.

AYDIN’DA ‘KAZA’

Yaşananlar tepki çekerken dün de Aydın’ın Söke ilçesindeki bir fabrikanın inşaatı sırasındaki ‘vinç kazası’nda bir kişi hayatını kaybetti, bir kişi de ağır yaralandı. Olaya ilişkin 7 kişi gözaltına alındı.

Yaşanan iş cinayetlerine ilişkin MA’ya konuşan DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, İzmir’de yaşananları “daha fazla kâr daha fazla kan” diye tarif ettiklerini söyledi. Çoklu ihmaller zinciri yaşandığını aktaran Karabulut, şunları dile getirdi: “Kule vince kapasitesinin üzerinde artırım yapıyorlar. Normalde en fazla 60 metreye kadar yükseltilebilecek vinci 100-120 metreye çıkarmışlar. Bunu öngörememek mümkün değil. Biliyorlar ama 10 tonluk vinç kiralamak daha pahalı. Onu yapmak yerine daha ucuza işi bitirmeye çalışmışlar."

Karabulut, inşaatlarda her gün en az 1 iş cinayetinin yaşandığına dikkat çekerek sözlerini noktaladı: "Devletin cezasızlık politikasından güç alıyorlar. Mahkeme süreci hiçbir zaman işin asli sahiplerine kadar uzanmıyor. Sadece inşaat yetkililerinin ceza alıp almamasından ziyade denetim yapmayan kamunun da soruşturulması gerekir. Burada devletin ceza ve denetim sorumluluğu da var. Denetim yapmadığı için oradaki ilgili kamu kurumlarının da yargılanıyor olması lazım."