İstanbul’da 18 Eylül’de başladıktan sonra ülkeye yayılan LGBTİ+ karşıtı nefret mitinglerinin ardından SPoD’un Danışma Hattı’na gelen ve şiddet konulu başvurular geçen yıla göre yüzde 240 arttı.

Nefret mitingleri şiddeti artırdı
Fotoğraf: DepoPhotos

HABER MERKEZİ

Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği’ne (SPoD), başvurular, İstanbul Saraçhane’de 18 Eylül’de gerçekleştirilen nefret mitinginin ülkeye yayılmasının ardından yüzde 240 arttı.

Saraçhane’de LGBTİ+ karşıtı ‘Büyük Aile Buluşması’ düzenlendi. Daha sonra birçok kentte benzer nitelikte nefret mitingleri düzenlenerek LGBTİ+’lar hedef gösterildi. Ardından SPoD’un LGBTİ+ Danışma Hattı’na gelen başvurulardaki değişikliklerde büyük artış yaşandı.

LGBTİ+ Danışma Hattı’na gelen cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık konulu başvurular bir önceki aya göre yüzde 46, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli şiddet konulu başvurular ise yüzde 36 arttı.

Hatta 19 Ağustos–17 Ekim tarihleri arasında 437 başvuru yapılırken bir önceki yıl aynı tarihlerde 433 başvuru alındı. Derneğin açıklamasında şöyle denildi: “Başvuruların içerikleri ele alındığında, önceki ay ve önceki yıla kıyasla önemli değişiklikler olduğu görülüyor. LGBTİ+ Danışma Hattımıza gelen başvurular değerlendirildiğinde, yaşanan değişikliğin sebebinin LGBTİ+ karşıtı söylem ve gelişmelerle ilişkili olduğu gözlemlendi.”

Nefret mitingden önceki ay cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık konulu 13 başvuru yapılırken sonraki ay başvuru sayısı 19’a yükseldi. Aynı tarihlerde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli şiddet başvuruları ise 11’den 15’e çıktı.

YÜZDE 240 ARTIŞ!

2021’de aynı dönemdeki başvurular değerlendirildiğinde ise daha büyük bir artış görüldü. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık ve şiddet konulu başvuruların toplamı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 240 oranında arttı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Elde ettiğimiz verilere göre, İstanbul başta olmak üzere bazı illerde düzenlenen LGBTİ+ karşıtı nefret mitingleri nedeniyle olumsuz etkilenen LGBTİ+’lar, bu nedenle LGBTİ+ Danışma Hattı ile iletişime geçtiler. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık ve şiddet konulu başvuruların yüzde 240 oranında artması, LGBTİ+’ların temel hak ve özgürlükleri için acil bir eylem planı oluşturulması gerektiğini gözler önüne seriyor.”

RUHSAL DESTEK

Öte yandan, sosyal hizmet danışmanlığı yönlendirmeleri yüzde 220 artarken, ruh sağlığı danışmanlığı yönlendirmeleri yüzde 47 oranında yükseldi. LGBTİ+ Danışma Hattı’na gelen 17 başvuruda, yaşanan LGBTİ+ karşıtı anlatı ve gelişmeler konu edildi. Bu başvuruların yüzde 41’inin konusu cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılık veya şiddet hakkında oldu. Danışanların yüzde 47’sine duygusal destek verildi, yüzde 41’i hakkında ruh sağlığı, hukuk veya sosyal hizmet danışmanlığı için uzman yönlendirmesi yapıldı.