Adalet Bakanlığı, LGBTİ+’ları hedef alan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın sözlerini eleştiren Ankara Barosu yönetimi hakkında soruşturma izni verdi. Başkan Sağkan, “Ankara Barosu mağdurun yanında yer alarak, onu korumak zorundadır” dedi.

Nefret saçana değil Baro’ya soruşturma

Adalet Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ı geçen yıl nisan ayında LGBTİ+’ları hedef gösteren sözleri nedeniyle eleştiren Ankara Barosu'nun 11 yöneticisi hakkında soruşturma izni verdi.

Erbaş, Ankara Hacı Bayram-ı Veli Camii’ndeki cuma hutbesinde LGBTİ+’ları hedef aldı. Bunun üzerine Ankara Barosu bir açıklama yayımlayarak, Erbaş’a tepki gösterdi. Ardından da açıklama nedeniyle baronun yöneticileri hakkında "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama suçundan" inceleme başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 11 yöneticinin ortak yazılı savunmasını bakanlığa göndererek soruşturma izni istedi. Bakanlık da incelemesinin ardından açıklama nedeniyle baro hakkında soruşturma izni verdi. Soruşturma izni verilmesi ardından savcılık, açıklamada imzası bulunan, Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan dahil 11 yöneticiyi ifadeye çağıracak. İfadelerin alınmasının ardından dava açılıp açılmayacağına karar verilecek.

Sağkan, söz konusu açıklamanın Erbaş’ın ‘hedef gösterici’ sözlerini nedeniyle yapıldığını hatırlattı.

Sağkan, şöyle dedi:

“Ankara Barosu’nun mücadelesi; başta ifade hürriyeti olmak üzere, din ve vicdan hürriyeti ve özgürlükleri koruyan bir mücadeledir. Ankara Barosu mağdurun yanında yer alarak, onu korumak zorundadır. Avukatlık Kanunu, barolara bunu görev olarak yüklemekte. Bu açıklama, Diyanet İşleri Başkanı’nın toplumun bir kısmını ötekileştirmesine ve hedef göstermesine karşı mağdurun yanında yer alan bir açıklamadır. Adalet Bakanı’nın bizi kınayan bir açıklama yapmasının ardından soruşturma izni vermesi, bağımsız ve tarafsızlığını sorgulatıyor. Konuyla ilgili ifade vereceğiz.”