Nejat Uygur ölümünün 6'ıncı yılında anıldı

Tiyatromuzun unutulmaz isimlerinden Nejat Uygur, yaşamını yitirmesinin 6’ncı yıl dönümünde Zincirlikuyu’da bulunan mezarı başında ailesi ve sevenleri tarafından anıldı. Anma törenine Nejat Uygur'un eşi Necla Uygur, kendisi gibi tiyatro oyuncusu olan oğulları Süheyl ve Behzat Uygur, diğer oğlu Süha Uygur, dostları, yakınları, sevenleri katıldı.


“SANKİ TURNEDEYMİŞ GİBİ”

Oğlu Behzat Uygur burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Babamızı kaybetmemizin 6’ncı yıl dönümü ama biz hiç kaybetmiş gibi hissetmiyoruz babamızı. Sanki turnedeymiş gibi. Çünkü çocukluğumuzda da öyle olurdu. Uzun uzun turneler yapardı. O uzun turneler sonucunda da Türkiye’nin sevgilisi oldu zaten. Karış karış Türkiye’yi defalarca dolaşarak, ülkesinin gerçeklerini bilerek bu ülkenin çok değerlisi oldu. Bugün de görüyoruz ki Türkiye’nin her yerinde Nejat Uygur'u sevenler, bir sanatçıdan ziyade bir akrabası, babası, dostu gibi sevmiş. Biz gittiğimiz turnelerde, oyun oynadığımız zaman seyircinin gözünde Anadolu’da tekrar onun vasiyeti üzerine, sadece İstanbul, İzmir, Ankara’da değil Türkiye’nin her yerini dolaşarak seyircilerin gözünde Nejat Uygur’un ölümsüzleştiğini görüyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Onu sadece ölüm yıldönümünde anmıyoruz. Her saniye, her dakika anıyoruz. Dün ne yazık ki bir başka ustayı kaybettik Yıldız Kenter’i. Çınarlar gidiyorlar ama eserleri ile hep bizlerle kalıyorlar. Hepsine Allahtan rahmet diliyoruz. Sizlere de bir kez daha bizimle birlikte olduğunuz için teşekkür ediyoruz.”

Nejat Uygur hakkında

Nejat Uygur 10 Ağustos 1927'de Kilis'te doğdu. Öğretmen bir annenin ve subay bir babanın üç çocuğundan ortancası olan Uygur, Kilisli sanatçı İsmail Dümbüllü tarafından keşfedilmiş ve meşhur edilmiştir. Eğitimini Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde tamamlamıştır. İlkokulu Siirt, Ezine ve İntepe'de okumuş ve bu dönemde tiyatroya müsamerelerle başlamıştır. Sarıyer, Çanakkale ve Manisa'da ortaokulu tamamladıktan sonra Güzel Sanatlar Akademisi'nin Heykel bölümüne girmiş; fakat mezun olamamıştır. 943 yılında Sarıyer Halkevi'nde başladığı boksla beraber spora karşı ilgisi artmıştır. Atletizm ve su topu dışında iyi de bir at binicisidir.

1950 yılında Necla Uygur ile hayatını birleştirmiştir. Tiyatroya profesyonel anlamda 1949'da “Nejat Uygur Tiyatrosu” ile adım atmıştır. Nejat Uygur, düşündüğü ilk mesleğin tiyatro olmadığını belirtmiştir: “Benim düşündüğüm ilk meslek pilotluktu. Çocukluğumda pilot olacağımı düşünürdüm. Hatta hiç unutmam Manisa'da olduğumuz yıllarda, yatak çarşaflarını alıp yüksek bir yerden aşağı atlamayı planlamıştım. Tecrübe pilotu olarak önce ağabeyim atladı ve ayağını kırdı. Ağabeyim Zeki Ayhan Uygur, Amerika'da ünlü bir beyin cerrahı şimdi. Onunla gurur duyuyorum. Ağabeyim burada deniz albayıydı, ordudan ayrıldı sonra”

13 yıl süren Anadolu turneleri sürecinde sırasıyla Ahmet, ikiz kardeş olan Süheyl ile Süha, Kemal, Behzat adlı beş erkek çocukları dünyaya gelmiştir. Süheyl ve Behzat babalarının deyimiyle “armut ağacının dibine düşmüş” ve tiyatrocu olmuşlardır.

1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. 1999 yılında ise Belkıs Dilligil Onur Ödülü’nün sahibi olmuştur. 2006 yılında Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülü gecesinde, En İyi Tiyatrocu seçilerek ödüllendirildi. 2007 yılına gelindiğinde ise; Tiyatroya Destek Yılı Özel Ödülü’nün sahibi olmuştur.

Uygur; 10 Eylül 2007 tarihinde; beyin damarlarında meydana gelmiş olan bir tıkanıklık sebebi ile sol tarafında felç geçirmiştir. Sol kolunu hareket ettirememekte ve sol bacağını çok az hareket ettirmekteydi.

Uygur; 18 Kasım 2013 günü, Kavacık’ta bulunan bir hastanede, solunum yetmezliği sebebi ile hayatını kaybetti. Zincirlikuyu mezarlığına defnedildi.