Denizli’de bulunan Adıgüzel HES, güneş enerjisi ile hibrit santrale çevrilecek. Santrale yardımcı kaynak olarak 3 adet yüzer ada üzerinde GES kurulacak. Yöre halkı projeyi istemezken, SOL Parti Uşak İl Örgütü açıklama yaparak, şirketin depremi fırsata çevirmeye çalıştığını söyledi

Nesli tükenen kuşların yaşam alanına GES yapılmak isteniyor

BİRGÜN EGE

Uşak’ın Ulubey ilçesi ve Denizli’nin Güney ile Çal ilçeleri Adıgüzeller mevkiinde nesli tükenmekte olan sakarmeke kuşlarının yaşadığı ve tarım arazileri bulunan Adıgüzel Barajı üzerine yardımcı kaynak yüzer güneş enerji santrali (GES) ilavesi için Aydem Yenilenebilir Enerji A.Ş. deprem zamanında çalışmalara başladı.

Projenin ÇED dosyasında yardımcı kaynak olarak güneş enerjisinden elektrik elde etmek amacıyla hizmet verilmesinin amaçlandığı belirtildi. Dosyada, proje kapsamında yardımcı kaynak için toplamda 45 hektar olan 3 yüzer adanın üzerine 55 megawatt peak elektrik üretecek fotovoltaik panellerin yerleştirileceği bilgisi yer aldı. Projenin maliyeti ise 363 milyon 943 bin 580 TL olarak belirlendi.

“ŞİRKETLER ÇOK FIRSATÇI”

Şirketin Denizli’nin bazı köylerinde halkı bilgilendirmek için halkın katılım toplantısı yaptığı bildirilirken, önceki akşam Ulubey’in Kurudere köyünde yöre halkının kendi arasında yaptığı toplantıda projeyi istemedikleri konusunda karar aldıkları belirtildi. Bölgede nesli tükenmekte olan sakarmeke kuşlarının yaşadığı aynı zamanda asırlık çınar ağaçlarının ve tarım arazilerini bulunduğu tütün, buğday ve üzüm üretildiği ifade edildi.

SOL Parti Uşak İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada, “Şirketler çok fırsatçı. İnsanlar can derdindeyken onlar dolar peşinde koşmayı ihmal etmediler. Uşak’ın gözde yerlerinden, barajın yakınındaki köylerde fırsatı değerlendirerek, köylüleri kandırarak bu projeyi yapmaya çalışıyorlar. Bu yasal ve hukuki değil. Bugüne kadar orman yangınlarını ve Covid-19 salgınını fırsata çevirdiler. Bugün de aynı şekilde depremi fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Bu şirketlere karşı yöre halkıyla birlikte Murat Dağı’nda olduğu gibi mücadelemizi burada da sürdürmekte kararlıyız” denildi.