İsrail’de koalisyon hükümeti dağılma olasılığıyla karşı karşıya. En son koalisyon ortağı Benny Gantz’la “bütçe görüşmeleri” konusunda anlaşmazlık yaşayan Netanyahu, seçimlerin yenilenmemesi için kamuoyunu “Birlik vakti” sloganıyla ikna etmeyi deniyor.

Netanyahu çıkmaza girdi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail’de üç defa yenilenen seçimlerin ardından kurulan koalisyon hükümetinde çatlak gittikçe derinleşiyor. Hakkında yolsuzluk davası devam ettiği halde görevini sürdüren Başbakan Binyamin Netanyahu, Benny Gantz liderliğindeki Mavi-Beyaz ittifakının oluşturduğu koalisyon ekibiyle bu kez “bütçe görüşmeleri” üzerinden anlaşmazlık yaşıyor.

‘BİRLİK VAKTİ’ PROPAGANDASI

İsrail basını, söz konusu görüşmelerin istenen aşamaya gelmemesi halinde koalisyon hükümetinin dağılma olasılığını gündeme getirirken Netanyahu, ülkeyi yeniden seçime götürmemek için “Vakit seçim değil, birlik olma vaktidir” diyerek propaganda yürütüyor. Son günlerde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile imzaladığı normalleşme anlaşmasını kamuoyuna öven Netanyahu’nun iç politikada yaşadığı sıkışmayı dış politikada suni başarılar yaratarak aşmaya çalıştığı gözlemleniyor.


GANTZ, LİKUD’U SUÇLADI

Koalisyon hükümetinde bir süredir devam eden gerilim bu kez yıllık bütçenin onaylanmasına dek yansıdı. Yaşanan anlaşmazlık nedeniyle bütçe planının onaylanması 100 gün ertelendi. Netanyahu bir yıllık bütçe planının kabul edilmesini dayatırken, Gantz iki yıllık bir bütçe planının kabul edilmesini istiyor. Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan Gantz, erteleme kararına ilişkin Netanyahu’nun partisi Likud’u suçlayarak, “Dokuz milyon İsrailli, birlik ve Covid-19 krizine çözüm beklerken, Likud siyasi manevralar peşinde koşuyor” tepkisi verdi. Aynı zamanda yolsuzluk suçlamasıyla davası devam eden Netanyahu, istifası talebiyle her hafta sonu Tel Aviv’de yapılan kitlesel gösterilere rağmen iktidara tutunmaya devam ediyor.

BİR SEÇİM DAHA MI?

İsrail’de geçen yıl 6 Nisan, 17 Eylül ve bu yıl 2 Mart’ta olmak üzere üç kez erken seçim yapıldı. Mart ayındaki seçimin ardından Netanyahu liderliğindeki Likud ile Gantz’ın partisi Mavi-Beyaz, 20 Nisan’da koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaşmaya vardı. Anlaşma gereği, başbakanlık görevini ilk 1,5 yıl Netanyahu, diğer 1,5 yıl da Gantz yürütecek. Ancak yaşanan görüş ayrılıkları koalisyon hükümetinin uzun vadeli olmayacağının işareti olarak görülüyor. İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, ülkenin yeniden seçime gitmesi ihtimalini “felaket” olarak yorumlamıştı.