Netanyahu karşısında kırılgan koalisyon kuruldu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail’de muhalefetin farklı kesimlerinden 8 siyasi parti, koalisyon hükümetini kurmak için anlaştı. Binyamin Netanyahu karşıtı cephede yer alan siyasi partilerin ortaklığı Çarşamba gecesi deklare edildi. Hükümet kurulduğu takdirde İsrail’deki 12 yıllık Binyamin Netanyahu döneminin sonuna gelinmiş olacak. Fakat koalisyon ortaklığının meclisten güvenoyu alamadığı takdirde, siyasi istikrarın kırılgan olduğu ülkede yeni bir seçim gerçekleştirilebilir.

Yolsuzluk, işsizlik ve bölgedeki diğer ülkeler ile gergin ilişkilerin gölgesinde, son iki yılda 4'üncü kez gerçekleşen mart seçimlerinde Netanyahu’nun partisi Likud, her ne kadar en yüksek sandalye sayısına ulaşmış olsa bile hükümeti kuramamıştı.

Hükümet kuramama krizinin ortasında Filistin’e yönelik başlattığı saldırıların ardından gücünü toplayacağını düşünen Netanyahu'nun koltuğu, karşısında kurulan ortaklık ile tehlikede. İsrail'de Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi lideri Yair Lapid ve Yamina lideri, aşırı sağcı Naftali Bennett’in oluşturduğu koalisyon hükümeti, çarşamba gecesi anlaştığını duyurdu. Koalisyonda yer almayı kabul eden 8 partinin toplamda 62 milletvekili bulunuyor. Bu da 120 sandalyeli İsrail parlamentosu Knesset’te koalisyon hükümetini kurmak için gerekli 61 milletvekiline yakın bir sayı olması nedeniyle koalisyonun güvenoyu alıp alamayacağı hakkındaki soru işaretlerini de taşıyor. Çünkü hükümeti kurma yetkisi verilen Netanyahu'yu oyun dışı bırakacak koalisyon hükümetinin kurulabilmesi için en geç 14 Haziran'a kadar güven oyu alıp yemin etmesi gerekiyor. Keza Lapid ve Bennet ortaklığındaki ilk çatlak dün meclise sunulan 62 milletvekili imzası taşıyan dilekçeden bir imzanın geri çekilmesiyle gereçkleşti. Yamina Milletvekili Nir Orbach, dilekçeden isminin çıkarılmasını istedi. Orbach'ın dilekçeden adını çıkarttırmasıyla oylamaya destek vermesi beklenen sayı 61'e düşmüş oldu.

Öte yandan hükümetin ortaklığın dikkat çeken bir diğer yanı, İsrail parlamentosu Knesset'te güvenoyu alması halinde, ilk kez Arap bir partisi hükümette yer almış olacak. Birleşik Arap Listesi'nin lideri Mansur Abbas, Yesh Atid lideri Yair Lapid ile Batı Şeria'nın işgalini savunan aşırı sağcı Yamina partisi lideri Bennett'in kuracağı hükümete katılma kararı aldı. Abbas'ın koalisyon anlaşmasını imzalaması hem Filistinlilerden hem de İsrail toplumunda sağ kesimlerin tepkisini çekse de, İsrailli Arap siyasetçi bu anlaşmayla bir dizi kazanım elde ettiklerini söyledi.