Netanyahu’nun 12 yıllık iktidarının sonu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail’de sekiz partinin koalisyon hükümetinde anlaşmasının ardından 12 yıllık Başbakan Binyamin Netanyahu döneminde artık sona gelindi. Son anda anlaşmazlık yaşanmaması halinde yeni hükümet bugün göreve başlayacak. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Yair Lapid ve ilk dönemde hükümete başkanlık edecek müttefiki Naftali Bennett, koalisyon hükümeti için hazırlıkların tamamlandığını bildirdi.

Böylece koalisyon Knesset’te bugün yapılacak oylamada hükümeti kurması için gerekli olan 61 milletvekilinden çoğunluğunu elde etti. Koalisyonun bugün güvenoyu alması halinde Netanyahu koltuğunu kaybedecek ve Yamina lideri Naftali Bennett, Ağustos 2023’e kadar ülkenin yeni başbakanı olacak. Ancak bir partinin bile ortaklıktan çıkması koalisyon hükümetinin sonu anlamına gelecek. Bennett-Lapid hükümet koalisyonunun şu anda 61 Knesset üyesi tarafından temsil edilen sekiz partiyi içeriyor: “Yeş Atid, Kahol Lavan, Yamina, Yisrael Beitenu, İşçi Partisi, Tikva Hadasha, Meretz ve Birleşik Arap Listesi.”

KIŞKIRTMA HAMLESİ

Suudi Arabistan merkezli Şark’ul Avsat’ın haberine göre, Netanyahu, Bennett hükümetinin yoluna ikinci bir siyasi mayın yerleştirdi. Buna göre, Netanyahu Filistinlilere ait yeni bir yerleşim merkezinin tahliyesini geciktirdi. Bunun sonucu olarak yeni hükümetteki aşırı sağ blok ile Savunma Bakanı Benny Gantz arasında yerleşimlerin durumu konusunda anlaşmazlık çıktı.

İşgal altındaki Filistin toprakları İsrail ordusu tarafından yönetildiği için Gantz’ın yetkisi altında. Gantz, tahliyeye hazırlanırken bölgeyi askeriyeye kapattığını ilan etti. Ancak Netanyahu, yasalara göre bu konuda kendisine karar yetkisi veren bir boşluktan yararlandı. Buna karşılık Gantz, bunun kendi sorumluluğunda olduğunu açıklayan bir mesajla Netanyahu’ya yanıt verdi. Ancak Netanyahu, yerleşimcilerle yaşanacak çatışmanın kendisinin değil, bir sonraki hükümetin döneminde gerçekleşmesini istiyor. Bennett’in bu gelişmenin akabinde Gantz ile görüşme talebinde bulunduğu ve taraflar arası anlaşmazlık yaşandığı aktarıldı.