Türkiye'de bugüne değin en kalabalık Newrozların yapıldığı Diyarbakır'da gelenek yine bozulmadı. Onbinlerce kişinin katıldığı Newroz Mitingi'nde yapılan

Kadir KONUKSEVER - Esra CENGİZ - Diyarbakır

Türkiye'de bugüne değin en kalabalık Newrozların yapıldığı Diyarbakır'da gelenek yine bozulmadı. Onbinlerce kişinin katıldığı Newroz Mitingi'nde yapılan konuşmalarda AKP'nin Kürt sorununa yaklaşımı eleştirilirken DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Abdullah Öcalan'ın ortaya attığı Demokratik Konfedaralizm düşüncesinin tartışmaya açılmasını istedi. Ünlü sanatçılar İbrahim Tatlıses ve Civan Haco sahne aldı.

Hazırlıkları günler öncesinden başlayan Newroz mitingi Fuar Alanı'nda yapıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren alana gelen onbinlerce kişi arama noktalarında durduruldu. Zaman zaman küçük gerginliklerin yaşandığı kontrollerin ardından alana girenlerden bazıları PKK-Kongra-Gel bayrakları ve Abdullah Öcalan posterleri açtı. Bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan mitinge DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Demokratik Toplum Hareketi kurucuları eski DEP milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Orhan Doğan, AP Milletvekilleri Felenkas Uca, Helin Baba, KESK Genel Başkanı Sami Evren, DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel ile yabancı ülkelerin temsilcileri, yazarlar, sanatçılar katıldı.

BARIŞ GÜVERCİNLERİ UÇURULDU

Protokolde yer alan katılımcıların barış güvercinleri uçurmasının ardından alanda Newroz ateşi yakıldı. Daha sonra Diyarbakır Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü ve İHD Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Demirtaş, Demokratik Çözüm ve Diyalog Grubu Üyesi Seydi Fırat söz alarak barış çağrısını yinelediler. Kürsüye gelen Avrupa Parlamentosu milletvekili Feleknaz Uca Kürtçe konuştu. Uca, " Bugün barış sesinizi öyle yükseltin ki Ankara, Avrupa duysun, hatta Amerika duysun. Barış kardeşlik adına ilk olarak çift taraflı ateşkes yapılması için çağrıda bulunuyorum" dedi.

'YETER ARTIK, KAN DÖKÜLMESİN!'

KESK Genel Başkanı Sami Evren de AKP'ye seslendi. Evren, "Artık yeter. İnsanlarımız ölmesin, kan akmasın. Bu kadar kanı, bu kadar gözyaşını bu halk haketmedi. Barışa izin verin" diye konuştu. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de Türkçe başlayıp Kürtçe bitirdiği konuşmasında, "Dağdakilerin demokratik topluma katılması için yeni bir yasaya intiyaç var. Çıkartın bunu, Diyarbakır halkı da bu barış adımını atanların yanında olacaktır" dedi.

'ÖCALAN'IN PROJESİ TARTIŞILMALI'

DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise hükümetin Kürt sorunu karşısındaki tutumunu eleştirdi. Bakırhan, "Sayın Başbakan, artık Kürt sorunu askere terkedilerek çözülemez. ANAP'ın, DSP'nin sonunu siz de yaşayacaksınız bu gidişle. Biz Ne ABD ne AB'den çözüm beklemiyoruz. Sorunu Türkiye ile çözeceğiz. Kürtlerin temsilcileri 3 ay gibi kısa bir sürede Kürt sorunun çözmeye hazırdır. Bugün Öcalan'ın demokratik konfederalizm düşüncesini tartışmaya açma günüdür. Yanlış diyorsanız Türkiye halkı buna karar versin" diye konuştu. DTH'nin kurucularından DEP eski Milletvekili Leyla Zana ise şunları söyledi: "Köylerimizin isimlerini değiştirdiler, en son tilki ve koyunlarımızın isimlerini de değiştirdiler. Ufku dar, yüreği kör olanlar, maalesef tilki ve koyunlarımızla uğraşıyorlar. Bunu yapanlar Türkiye'ye yakışmıyorlar." Zana, DTH'nin değişimi gerçekleştirememesi halinde istifa edeceğini söyledi. Alanın üzerinde uçan askeri helikopterlerin yuhalanması üzerine müdahale eden Zana konuşmasının sonunda Kürtçe türkü söyledi.

TATLISES VE HACO BİRLİKTE SÖYLEDİ

Konuşmaların ardından Koma Çiya, Gülistan Perwer sahne aldı. Mitingin finalini ise Ciwan Haco ve İbrahim Tatlıses birlikte sahne alarak yaptı. Newroz'u bahar bayramı olarak tanımlayıp kutlayan Tatlıses izdiham nedeniyle zor anlar yaşadı. Türkçe ve Kürtçe söyleyen iki sanatçının konserinin ardından miting herhangi bir olay olmadan sona erdi.