21 Mart Newroz bayramı, hafta sonu olması nedeniyle birçok ilde dün kutlandı. Türkiye'nin dört bir yanında yapılan kutlamalara yüzbinlerce kişi katıldı. İstanbul'da yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı kutlamada büyük izdiham yaşandı.

21 Mart Newroz bayramı, hafta sonu olması nedeniyle birçok ilde dün kutlandı. Türkiye'nin dört bir yanında yapılan kutlamalara yüzbinlerce kişi katıldı. İstanbul'da yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı kutlamada büyük izdiham yaşandı.

Helin ŞAHİN - İstanbul

Daha önceki yıllarda büyük çatışmaların yaşandığı Newroz bayramı bu yıl sakin geçti. Küçük çaplı gerginlikler dışında, etkinlikler bayram havasında geçti. İstanbul'daki Newroz kutlamaları geçen yıllara oranla çok daha geniş bir katılımla gerçekleşti. Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı'nda yapılan kutlamalara yaklaşık 100 bin kişi katıldı.

DEHAP İstanbul İl Örgütü'nün organize ettiği kutlamalara çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütleri de destek verdi. Kutlamalara katılmak için gruplar halinde otobüslerle gelenler, polisin oluşturduğu kontrol noktalarında aramadan geçirildikten sonra miting alanına alındı. Yaşanan izdiham nedeniyle kutlamalar gecikmeli başladı. Bazı kişiler baygınlık geçirdi. Alanda sık sık "Biji Newroz", "Newroz Piroz Be", "Yaşasın Newroz", "Savaşa hayır, barış hemen şimdi" sloganları atıldı. Mardin Kızıltepe'de öldürülen Ahmet Kaymaz ve oğlu Uğur Kaymaz'ın fotoğrafları taşındı. Alanda, bazı gruplar Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıp, büyük posterini açtı. Renkli görüntülerin yaşandığı kutlamalarda, yakılan ateşlerin üzerinden atlandı, Kürtçe ve Türkçe türküler eşliğinde halaylar çekildi.

DEHAP Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, yaptığı konuşmada, Newroz'un direnen halkların sesi olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Newroz Kürt, Türk ve Ortadoğu halklarına kutlu olsun. ABD Ortadoğu'yu kan gölüne çevirerek halkları birbirine kırdırtıyor. Newroz savaşa başkaldırı ve barıştır. Yasaklar ve baskılarla değil dayanışma ve demokrasiyle barış kazanılacaktır. Kürt halkının demokratik haklarının yok sayılması çözümsüzlüğü derinleştirir." EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel de, Newroz'un Kürt halkı ve Türk halkının kol kola zulme karşı verdiği mücadele olduğunu ifade ederek, Ortadoğu ve tüm halkların barış içinde yaşaması için barış mücadelesine destek verilmesi gerektiğini kaydetti. Sanatçılar Gulistan Perwer, Rojhan Berken, Kardeş Türküler, Mustafa Arslan, Kahtalı Mıçı ve MKM Çocuk Korusu da, türkü ve şarkılarıyla kutlamalara renk kattı.

Newroz'da barış ve demokrasi için biraraya gelen demokratik kitle örgütleri ise şöyle: DEHAP, SDP, ÖDP, DİSK, KESK, TÜMTİS, TEKSTİL-SEN. ESP, EHP, EMEP, SODAP, İHD, 78'liler Vakfı Girişimi, SEH, Tunceliler Derneği, Kay- Der, Haber-İş, İşçi Mücadelesi, PARTİZAN, DHP, Barış Anneleri İnsiyatifi, Gökkuşağı Kadın Derneği, Kürt Enstitüsü, MKM, AGKM, TUAD, Göç-Der, Yakay-Der, Emekçiler Formu, Ürün, Anti-Kapitalist, Tüm-İGD ve Halkevleri katıldı.