Google Play Store
App Store

İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu, “Kripto parayla hacca ve umreye gitmek haram mı?” şeklindeki soruya cevap vermekte zorlandı. Kripto paradan uzak durulması gerektiğini savunan Hatipoğlu, “Ama haramdır da diyemiyorum” dedi. Diyanet, 3 sene önce yaptığı açıklamada ‘kripto paranın caiz olmadığını’ ifade etmişti.

Nihat Hatipoğlu’nun kafası karıştı: Kripto para haramdır diyemiyorum

MEDYA SERVİSİ

İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu, yandaş kanal ATV’de yayınlanan iftar programında, bir katılımcının sorusuna dini açıdan net cevap veremedi.

Programa uzaktan bağlantıyla katılan Selçuk Büyük isimli kişinin, “Kripto parayla hacca ce umreye gitmek haram mı?” sorusuna Hatipoğlu, “Uzak durulması konusunda tavsiye ediyorum. Çünkü olmayan bir para var ortada. Ama haramdır da demiyorum” yanıtını verdi.

Kafası karıştığı gözlenen Hatipoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kripto para konusunda doğrusu çok gönülden caizdir diyemiyorum. Borsada bir değer var, görüyorsunuz ele dokunur, fabrika var. Borsada bir sakınca yok ama kripto para, bitcoin benzeri şeyler konusunda gönülden bir şey diyemiyorum. Haram konusunda da bir şey diyemiyorum. En azından uzak durulması konusunda kanaatim var. Çünkü olmayan bir para var ortalıkta, mal var ortada, her şey internet üzerinden oynamaya devam ediyor. Uzak durmanızdan yanayım ama haramdır da demiyorum.”

DİYANET ‘CAİZ DEĞİL’ DEMİŞTİ

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ocak 2018'de kripto paralarla ilgili yaptığı açıklamada, Bitcoin benzeri kripto paraların ‘caiz olmadığını’ ifade etmişti. Diyanet’in açıklamasında şu görüşler yer almıştı:

“Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir. Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik içerip içermemesi, bir aldatma aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır. Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital­-kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir. Buna göre, özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda 'Saadet zinciri' olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto­paraların kullanımı caiz değildir.”