Nihat'ın arkadaşları dinlendi: Polis rastgele ateş açtı

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde Ocak ayında 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın ödürülmesine ilişkin 1'i tutuklu 5 polisin yargılanmalarına bugün Cizre 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Davada ifade veren Kazanhan'ın arkadaşları, yüzünde kar maskesi olan bir polisin rastgele ateş açtığını ve diğer çocukları da tehdi ettiğini söyledi.

Cizre'de geçtiğimiz 14 Ocak günü Nihat Kazanhan'ın arkadaşlarıyla oynarken başından vurularak ölümüyle ilgili olarak tutuklanan özel harekat polisi Mehmet N.G. ile tutuksuz sanıklar komiser yardımcısı U.İ. ve özel harekat polisleri H.V., O.Ç. ve G.T.' görüntülü SEGBİS sistemi ile davaya katıldı. Davada tutuklu polis memuru Mehmet N.G.'nin 'olası kast ile nitelikli öldürmek' suçundan müebbet hapis cezası, tutuksuz olan komiser yardımcısı U.İ. ile özel harekat polisleri H.V., O.Ç. ve G.T. için ise 'kamu görevlisinin suçu bildirmeme' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Tanıkların ifadelerinin ardından mahkeme davayı 2 Ekim'e erteledi.

MASKELİ POLİS RASTGELE ATEŞ AÇTI
DHA'nın haberine göre duruşmada dinlenen tanık polisler, olayı görmediklerini ve sonradan öğrendiklerini iddia etti. Tanık polislerden B.K., olayla ilgili bilgisinin bulunmadığını belirterek, Hayati Bilgin Polis Karakolu'na geldiklerinde A.S.'nin kendisine bir çocuğun vurulduğunu söylediğini ifade etti. B.K., bir çocuğun vurulduğunu akşam saat 21.00 sıralarında öğrendiğini belirterek, kendisinin A.S.'ye 3-4 defa vurulan çocukla alakalarının olup olmadığını sorduğunu, A.S'nin de olayla bir ilgilerinin olmadığını belirttiğini söyledi.

Tanık polislerden A.S., U.İ.'nin G.T.'yi aradığını ve bir konunun olduğunu ve karakola gelmeleri gerektiğini söylediğini belirterek, U.İ.'nin kendilerine çocukların taş attıklarını, kendilerinin de 3-4 gaz bombası attıklarını belirtip, başka silah kullanmadığını söyledi. A.S., U.İ.'nin kendilerine olayı anlatırken yanlarında grup amiri G.T.'nin olduğunu 10-15 dakika karakolda kaldıktan sonra tank taburuna gittiklerini söyledi. Bir çocuğun vurulduğunu internetten öğrendiğini söyleyen A.S., "Olaya ait görüntüleri G.T. ve Şırnak Emniyet Müdür Yardımcısı birlikte izledi" dedi.

Olay günü Nihat Kazanhan'ın yanında bulunan arkadaşlarından 14 yaşındaki A.A. da duruşmada ifade verdi. Nihat'ın vurulduğu ana şahit olduğunu söyleyen A.A., "Aşağıdan geçen ik zırhlı araç taş atan çocuklara gaz bombası atarken yukarıdaki zırhlı aracın yanındaki bir polis birden aracın arkasına gelip bir süre oyalandı. Arkaya geçen polis başına kar maskesi takarak rasgele ateş açtı. Ateş sonucu Nihat yere düştü. Ben kaçarken bir mermi ayağımın yanına çarptı" dedi.

'SİZİ DE BÖYLE GEBERTECEĞİM'
Nihat Kazanhan'ın yere düşmesinden sonra polislerin zırhlı araçla olay yerinden uzaklaştıklarını söyleyen A. A., daha sonra Nihat'ı vuran kar maskeli polisin geri geldiğini ve o sırada kendilerine parmak sallayarak "Sizi de böyle geberteceğim" dediğini anlattı..

Tanıklardan 11 yaşındaki Y.Y. ise polisin saldırdığı bölgede koyun otlattığını belirterek, zırhlı araç geçişi sırasında çocukların araca taş attığını söyledi. Y.Y., "Tepede bekleyen zırhlı aracın etrafındaki 3 polisten biri çekirdek yiyordu. Biri çocukların taşlarını tutmaya çalışıyordu. Diğeri aracın arkasına gelerek bir müddet orda kaldı. Ben onların arkasında olduğum için görüyordum. Polis silahı ile uğraştı. Sonra kar maskesi takıp rastgele Nihat'ın olduğu yere ateş açtı. Tam Nihat düştüğü esnada diğer polisler ateş eden polise baktı. Daha sonra telaşlı bir şekilde askeri karakola gittiler. Ben de korktuğum için eve kaçtım" diye ifade verdi.

Duruşmada savcı, Makine Kimya Endüstrisi'nin yazısı üzerine Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılarak silah hakkında teknik bilgi verilmesini, zırhlı aracın bulunduğu ve çocuğun bulunduğu yerin tekrar ölçülmesini isteyerek, tutuklu polisin tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Nihat Kazanhan'ın babası Emin Kazanhan da polislerin çelişkili ifade verdiğini ve arkadaşlarını koruduklarını ifade ederek, polislerin cezalandırılmasını istedi. Mahkeme, tutuklu polis memurunun tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

AVUKATLAR: POLİSLERİN BEYANI GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Nihat Kazanhan'ın ailesini temsil eden Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi ise sanık ve tanık polislerinin ifadelerinin görüntülü SEGBİ sistemi ile alınmamasını ve hakim karşısına çıkarılmalarını talep ettiklerini söyledi. Polislerin ifadelerinin de doğru olmadığını savunan Elçi, "Polis tanıkları da sanıklarla aynı yerde çalışan polislerdir. Orada da söyledim maalesef beyanları gerçeği yansıtmamaktadır. Hem meslektaşlarını korumak hem de emniyet teşkilatı içerisindeki hiyerarşi içerisinde beyanda bulunduklarına inanıyoruz. Çünkü bilinmesi gereken hususlarda bile doğru dürüst bilgi verilmemektedir. Bildiklerini ilk soruşturma ifadelerinde de açık bir şekilde dile getirmelerine rağmen şu an bilmiyoruz diye beyanda bulunuyorlar" dedi.

Faillerin hak ettikleri cezayı almaları için hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini belirten Elçi, şu ifadeleri kullandı: "Şırnak barosunun bünyesinde kurduğumuz Nihat Kazanhan komisyonundaki avukat arkadaşlarımız hem de bizlere dışarıdan destek veren diğer baroların avukatları sorularımızla olayı aydınlığa çıkartmaya çalışacağız. Yargının daha sağlıklı temellerde sürdürülmesi için elimizden geleni yapacağız. Dileriz ki bu olayda failler gerçek hak ettikleri cezayı alırlar. Çünkü maalesef bu tür olaylarda failler cezayı almadığı için diğer başka olaylara davetiye çıkarılıyor. Yanlarına kar kaldığı zaman benzeri olaylarda da kamu görevlilerinin hukuk dışına çıkıp faaliyette bulunma ihtimali yükseliyor, buna benzer olayların artma ihtimalide yüksektir. Bu sebeple orda faillerin hak ettiği cezayı almalarını istiyoruz."

Mahkeme, ifadelerinin alınmasının ardından davayı 2 Ekim'e erteledi.