Nihat Kazanhan’ı katletmekle suçlanan özel harekatçı hakkındaki iddianame kabul edildi

Şırnak'ın Cizre ilçesi'nde Ocak ayında 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ı katledilmesi ile ilgili olarak tutuklanan özel harekat polisine ile cinayeti bildirmedikleri gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılan dört polis hakkında hazırlanan iddianame Cizre Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede tutuklu özel harekatçı M.N.G.  hakkında 'olası kastla adam öldürmekten', bir amir ve üç özel harekat polisine ise 'Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi' suçlamasıyla dava açıldı.

İddianamenin kabul edilmesiyle beş sanığın yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağı belirtildi.

KİMSE TUTUKLANMAZ DÜŞÜNÜYORLARDI
Nihat Kazanhan'ın cinayetinin ardından hükümet yetilileri birer birer kamera karşısına çıkarak polislerin sorumlu olabileceğini yalanlamıştı. Anca başlatılan soruşturmada, olay yerinde görev yapan Mardin Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube'sinde görevli polis memuru H.V. şüpheli olarak gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Malatya Cezaevi'ne gönderilen H.V. daha sonra zimmetindeki silahı bir başka özel harekat polisinin kullandığını anlatınca tahliye olmuştu. Bu gelişmenin ardından ise M.N.G. Ankara'da Kazanhan’ın katil zanlısı olduğu şüphesiyle tutuklanmıştı.

H.V. ifadesinde özel harekat polislerinin Kazanhan’ın ölümünden ellerini yıkayabileceklerini sandıklarını anlatarak, "Ben tutuklanınca her şey değişti. Çünkü biz bu dosyada kimsenin tutuklanmayacağını düşünüyorduk" dedi.

H.V. ifadesinde yaşananları şöyle anlattı: "Olay günü arkadaşlarım U.İ., O.Ç. ve M.N.G. ile birlikte Hayati Bilgin Karakolu'ndaki görevimize başladık. O.Ç. araçta bulunan sabit silahı kullanmakla, U.İ. cobra isimli aracın şoförü ve unsur amiri olarak, ben ve M.N.G unsur personeli olarak görevliydik. Göreve giderken Mardin Özel Harekat Müdürlüğünce tarafıma zimmetlenen ancak ekipteki tüm arkadaşların kullanabileceği, ismini shotgun olarak bildiğim pompalı av tüfeğini ve 25 adet bu tüfeğe ait 12 kalibrelik av fişeğini yanıma aldım.(…) M.N.G. çocukların üzerine aşırtmalı bir gaz attı. Bu atıştan sonra M.N.G aracın arka tarafına gelerek burada bulunan av tüfeğini aldı. Kendi silahını bıraktıktan sonra benim arka tarafımdan aracın ön sağ tarafına geçti. Ben de gözetlemek için M.N.G.'nin bulunduğu yere doğru geçtim. Çocukların bulunduğu yere aşırtmalı bir şekilde gaz attım. Daha sonra M.N.G. pompalı tüfeğiyle çocuklardan tarafa hedef gözetmeksizin 3- 4 el ateş etti. Ateş ettiği esnada M.N.G.'nin başında siyah bir bere vardı. Ateş etmesiyle birlikte yolun karşısında duran bir çocuk yere düştü. Çocuğun vurulduğunu ve M.N.G.'nin ateş ettiğini, ben ile birlikte U.İ..de net şekilde gördü.”

H.V.’nin ifadeleri üzerine de dört polise suçu bildirmedikleri gerekçesiyle soruşturma açıldığı duyurulmuştu.

Nihat Kazanhan davası: Kimse tutuklanmaz diye düşünüyorduk, ateş açan polis ben değilim

12 yaşında öldürülen Nihat Kazanhan dosyasına gizlilik kararı

Nihat Kazanhan'ı öldüren silah tutuklanan polise ait çıktı

İçişleri Bakanlığı’ndan Cizre itirafı: Nihat Kazanhan’ın ölümünde 'polis kusurlu olabilir'

Polis tarafından katledilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın babası: Devlet artık özür dilese de affetmem!