Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçim vaatlerine “NBŞ oranını yüzde 2.5’e düşürülmesini” de eklemesi, şeker üreticilerini tatmin etmedi. Üreticiler, 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi kararının iptal edilmesinde ısrarcı. Türkiye Gıda Ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası(Şeker-İş) Genel Başkanı İsa Gök, şeker fabrikalarını özelleştirme kararında imzası bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, nişasta bazlı şekerde (NBŞ) kotanın indirildiğine yönelik açıklamalarını değerlendirdi. […]

Nişasta bazlı seçim yatırımı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçim vaatlerine “NBŞ oranını yüzde 2.5’e düşürülmesini” de eklemesi, şeker üreticilerini tatmin etmedi. Üreticiler, 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi kararının iptal edilmesinde ısrarcı.

Türkiye Gıda Ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası(Şeker-İş) Genel Başkanı İsa Gök, şeker fabrikalarını özelleştirme kararında imzası bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, nişasta bazlı şekerde (NBŞ) kotanın indirildiğine yönelik açıklamalarını değerlendirdi.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararının hiçbir kamu yararı olmamasına karşın uygulandığını hatırlatan ve halkın bu nedenle NBŞ’ye mahkum edildiğini ifade eden Gök, “30 Temmuz 2018 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile yüzde 5 olarak tahsis edilen ve 135 bin tona tekabül eden NBŞ kotasının yüzde 2.5’a indirilmesi önemli bir gelişmedir. NBŞ’nin toplam miktarı 67 bin 500 tona inmiştir. Ancak bu tutar en fazla yüzde bir olmalıdır” dedi.

GELİŞMİŞ ÜLKELER ÜRETMİYOR

Dünyanın gelişmiş ve insan sağlığına önem veren birçok ülkesinde NBŞ’nin zararları nedeniyle kullanılmadığını ancak Türkiye’de kotalı uygulama sisteminin sürdüğünü vurgulayan Gök, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Hollanda, Fransa, İrlanda, İsveç, Litvanya, Portekiz, Slovenya, Yunanistan’da NBŞ üretimi yok. AB ülkeleri NBŞ yerine şeker pancarına sahip çıkarak üreticisini korurken başta obezite olmak üzere toplum sağlığında yaşanabilecek olumsuzlukları da engellemeye çalışmaktadır. Burada atılan adımlarla ekonomik yönden şeker fabrikalarında çalışan işçisinden tarladaki üreticisine, besicisine, nakliye ve yan ürünleri işleyen sektörlere kadar yaklaşık sekiz milyonu aşan bir kitle, sağlık açısından ise 85 milyonluk nüfusumuz olumlu yönde etkilenecektir.”

ÖZELLEŞTİRMEDE KAMU YARARI YOK

NBŞ kotasının düşürülmesinin ardından fabrikaların özelleştirmesi kararının da yeniden değerlendirilmesi ve kamuya geri kazandırılması gerektiğini ifade eden Gök, “Açıkça ifade etmek gerekirse özelleştirme kapsamında bulunan ve hiçbir kamu yararı olmadan özelleştirilen şeker fabrikalarının satışı bir an önce iptal edilmelidir” diye konuştu.