Nobel’i Noel belleyip “E Noel Hıristiyanların bayramı değil mi kardeşim, adama da ödül verdiklerine göre o da Hıristiyan demektir” diyenlerin ortalıkta cırıt attığı bir ülke bu ülke!

Nobel ödülü seneye kesin yine bizde!

VELİ BAYRAK

Prof. Dr. Aziz Sancar’a verilen Nobel Kimya ödülünü küçümseyip burun kıvıranları tanıyorum aslında! Çünkü içlerinde bende yaşıyorum! Onlarla aynı havayı soluyor, aynı çamuru çiğniyorum! Çok değil daha dün dolmuşçunun para üzeri vermek için müşteriye sorduğu “Öğrenci mi tam mı” sorusuna “Hasta” diyen 20’li yaşlarda bir gençle yan yana oturdum mesela! Nasılda “Hasta için herhangi bir indirimimiz yok” diyen dolmuş şoförüne ağız dolusu küfürler ediyordu! Aynı genç dolmuşçunun “İlerde çevirme var beyler, ayaktakiler çöksün” uyarsına da “Oturanlarda çöksün mü abi” demişti!

E tabi kolay değil! Sen değiştirilen ocak tüpünün gaz kaçırıp kaçırmadığını anlamak için tüpün başında çakmakla ateş yakan bir millettin ferdine Nobel Kimya ödülü verirsen böyle olur! Üstelik söz konusu kimya olunca işler daha da değişiyor! Kaldı ki kimya bizde hal ve davranış bozukluğudur bazen! Birisi abuk sabuk hareketler yapınca “Yok abi, bu adamın kimyası bozuk” deriz! Ya da birini seversin bir süre sonra sevdiğinle kavga edersen “Kimyamız tutmuyor abi” dersin! E sen kalk böylesi bir kimya anlayışına sahip olan ülkenin ferdine Nobel Kimya ödülü ver!

Neymiş efendim Aziz hocamız hücrenin beyni olan DNA’nın nasıl hasar gördüğünü araştırdığı için Nobel Kimya ödülü almış! O mantıkla yola çıkarsak eğer seneye de ödül bizde kesin! Zira ha hücrenin beyni olan DNA’nın nasıl hasar gördüğünü araştırmışsın ha Nobel Kimya ödülünü alan bir bilim adamının ırkını araştırmışsın! İkisi de araştırma sonuçta! DNA’yı araştırmak kolay! Asıl iş DNA’nın nasıl hasar gördüğünü araştıran adamın ırkını araştırmak!

Hem ırk araştırmak DNA’yı araştırmaktan daha zor! DNA’nın örneğin kime ait olduğunu ya da DNA’da oluşan hasarlara nelerin sebep olabileceğini eline birkaç küçük materyal alarak inceleye bilirsin! Oysa ırk öyle mi? Adam mesela Almanım diyor ama safi Türk! Almanların jeton atarak kullandığı telefon kulübesindeki kutuya ucuna ip bağlanmış jeton atıyor, konuşmasını bitirdikten sonra da jetonu geri çekerek bir sonra ki konuşmada kullanmak üzere cebine atıyor! Hadi bakalım araştır da gör bakalım Aziz hocam kimyası bozuk olan bu adamın DNA’sını!
Üstelik Nobel Kimya ödülünü aldıktan sonra bakın neler demiş Aziz Hocamız, Mardin’de doğdum Türk’üm, demiş, Kürt de olabilirdim, hepimiz Atatürk yolunda halkız ve gurur duyalım dünyanın en zeki ırkıyız! ABD’de bu hep bilinir, demiş!

E şimdi bu söz hiç Nobel almış aklı başında bir Türk bilim adamına yakışıyor mu? Bir kere “Türk’üm, Kürt de olabilirim” demek ne demek! Kaldı ki aklı başında bir Türk nasıl olurda durup dururken “Kürt’te olabilirim” der! Bakın Vedat Aydın abimize, 1990’lı yıllarda “Ben Kürdüm” deyip Kürtçe konuştuğu için önce hapse atıldı, sonra evinden alınıp kafasına kurşun sıkılarak katledildi! Kürt’te olabilirim deyip Kürtçe konuşmak öyle kolay mı?

Ya Musa Anter! 1940’lı yıllarda Kürtçe şiir yazdığı için hakkında ferman çıkarılıyor o da yetmiyor daha sonra ki yıllarda Kürtçe ıslık çaldığı için 5,5 ay boyunca Harbiye hücrelerinde farelerle birlikte yaşamak zorunda bırakılıyor!
Hadi diyelim bunlar eskide kaldı! Ya “Hedef 2023” diyen ileri demokratik bir ülkede durup dururken “Türk’üm ama Kürt’te olabilirim” demek ne demek! Düşünün ki zamanın Cumhurbaşkanı Kürt sorunu için “Güzel şeyler olacak” dedikten bir süre sonra Kürtlerin başına gelmeyen kalmadı! Belediye Başkanlarından belediye encümen üyelerine KCK operasyonları kapsamında neredeyse içeri atılmayan insan kalmamıştı! Bir ilçeyi bir hafta süreyle kapatıp taş üstünde taş bırakmayan bir iktidarın döneminde “Kürt’te olabilirdim” demek o kadar kolay mı Hocam! Kürt sorunu var mı sorusuna “Düşünmezsen yok” diyen bir Başbakanın olduğu ülkede “Türk’üm ama Kürt’te olabilirim” demek ne kadar gerçekçi Aziz Hocam!

Nobel’i Noel belleyip “E Noel Hıristiyanların bayramı değil mi kardeşim, adama da ödül verdiklerine göre o da Hıristiyan demektir” diyenlerin ortalıkta cırıt attığı bir ülke bu ülke! Bu adamlar Nobel ödülüne burun kıvırmayacakta neye kıvıracak Hocam! Hem marifet DNA’nın nasıl hasar gördüğünü araştırmakta değil marifet oğullarını kızlarını faili meçhul cinayetlerde kaybedip onların kemiklerine hasret ölen anne ve babaların DNA’sını araştırıp onların hücrelerinin ölene kadar nasıl bir özlem içerisinde olduğunu bulmakta! Bu ülke böyle bir ülke!

Kusura bakma Aziz Hocam, bizde işler böyle yürüyor! Sen dünya ve insanlık için çok önemli bir Bilim adamı olabilirsin! DNA’nın nasıl hasar gördüğünü araştırıp Nobel Kimya ödülünü de alabilirsin ama senin “Türküm” dediğin ülkede bizim insanlar senin ırkını araştırırsa hiç şaşırma! Buna alışık olmalısın! Bundan rahatsızlık duymamalısın! Yurdum insanı böyledir işte! Nobel alan adamın ırkını mezhebini sorgular ama “Hamileyken sokağa çıkan kadın terbiyesizdir” diyen adama “Türk Düşünürü” der! Bu yüzden sayende seneye de Nobel ödülü kesin bizde Hocam!