ABD'nin baskıları sonucu Sudan'ın da İsrail'le "normalleşmesi" İran ve Filistin'in tepkisini çekerken karar Sudan'da da protesto edildi. Filistin, "İsrail'in Sudan'ın servetini yağmalamasının yolu açıldı" tepkisi verdi.

Normalleşme Filistin’e tehdit

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail'le normalleşmesi karşılığında "Terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkarma şartı koştuğu Sudan hükümeti, Washington'ın baskılarına boyun eğdi. Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'den sonra Sudan, İsrail'le normalleşme kararı alan üçüncü ülke oldu. Trump ise vaat ettiği gibi Sudan'ı söz konusu listeden çıkardığını duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “İsrail heyeti yakında Sudan tarafıyla bir araya gelecek” dedi.

İSRAİL YAĞMALIYOR

Sudan'ın normalleşme kararı almasına ilk tepkiler Filistin ve İran'dan geldi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğindeki Fetih Hareketi, söz konusu anlaşmanın İsrail'e Sudan'ın servetini yağmalama yolunu açtığını ifade etti. Açıklamada, "Bu anlaşmalar Sudan'a, BAE'ye ve Bahreyn'e herhangi bir fayda sağlamayacak. Bu ülkelerin servetlerini yağmalayıp insan kaynaklarını ve maddi enerjilerini ele geçirme konusunda İsrail'in ayaklarını sağlamlaştırıyor" denilerek normalleşme girişimlerinin Trump'ın seçim politikası olduğuna işaret edildi.

İran Dışişleri Bakanlığı da Sudan yönetimini "ABD'ye fidye ödeyerek, Filistin'e karşı işlenen suçlara gözlerini kapatmak" ile suçladı. Bakanlık, "Yeterli fidyeyi ödeyin ve Filistinlilere karşı işlenen suçlara gözlerinizi kapatın, böylece sözde terörizm kara listesinden çıkarılacaksınız. Açıkçası liste ABD'nin terörizme karşı mücadelesi kadar sahte. Utanç verici" tepkisi verdi.

HALK TEPKİLİ

Sudan halkı ise başkent Hartum başta olmak üzere birçok kentte hükümetin ekonomik krize karşı yeterli önlem almadığı ve elektrik kesintilerinin yaşandığı, gıdaya erişimin zorlaştığı koşulları protesto etmeye devam ederken İsrail'le normalleşme kararına da tepki gösterdi. Dün birçok kentte yapılan eylemlerde İsrail bayrakları yakıldı. BAE ve Bahreynli yetkililer ise dün yaptığı açıklamada, "Sudan'ın İsrail'le normalleşme kararını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.