Astana’daki Suriye konulu 4’lü görüşmede Şam yönetimi “Normalleşmenin ve ilişkileri ilerletmenin tek yolu Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi” dedi. Rus temsilci ise “Normalleşme yol haritasının liderler düzeyinde onaylanması için çalışılmalı” ifadelerini kullandı.

Normalleşmek için daha çok yol alınmalı
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Kazakistan’ın başkentinde Türkiye, Rusya, İran ve Suriye’nin dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde düzenlenen Suriye konulu 20’nci Astana görüşmeleri sona erdi. Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesine yönelik “yol haritasının” ele alındığı toplantının ortak sonuç bildirgesinde Astana garantörleri Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne bağlılıklarını teyit etti. Görüşmelerde Suriye’yi temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesinin, ilişkilerin normalleşmesi için tek yol olduğunu kaydetti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise sığınmacıların geri dönüşü için Suriye'de gerekli koşulların oluşturulması gerektiği sonucuna ulaşıldığı belirtildi.

Dışişleri’nden yapılan açıklamada tarafların, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararı uyarınca, Suriye ihtilafında siyasi çözüm sürecinin ilerletilmesine bağlılıklarını teyit ettiği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi: “Taraflar bu çerçevede, Anayasa Komitesi’nin müteakip turunun bir an evvel gerçekleştirilmesi hususunda çağrıda bulunmuşlardır. Taraflar, Suriyelilerin ülkelerine güvenli, gönüllü ve onurlu geri dönüşlerinin sağlanması için Suriye içinde gerekli koşulların oluşturulmasının ve bu dönüşlerin kolaylaştırılmasının gerekliliğini kaydetmişlerdir.”

TEK GİRİŞ NOKTASI

Suriye devlet haber ajansı SANA'nın aktardığına göre ise, Astana görüşmeleri marjında açıklama yapan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Susan, Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesinin iki ülke arasındaki herhangi bir normal ilişki veya herhangi bir alanda herhangi bir işbirliği için tek giriş noktası olduğunu ifade ederek terörle mücadelenin seçici olmadığına, sınır güvenliğini sağlamanın komşu ülkelerin ortak sorumluluğu olduğuna işaret etti.

LİDERLER GÖRÜŞMELİ

Basın toplantısında konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiyev ise Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik “yol haritasının” cumhurbaşkanları düzeyinde onaylanması için daha fazla çalışılması gerektiğini belirtti. Lavrentiyev, “yol haritasının” hazırlanmasına ilişkin çalışmaların oldukça yoğun ve sıkı bir şekilde ilerlediğine dikkati çekerek “(Yol Haritası) tamamlanır tamamlanmaz Erdoğan ile Esad’ın üç garantör ülkenin cumhurbaşkanlarının da hazır bulunduğu görüşmede, bir araya gelme konusunun tartışılması için söz konusu çalışmanın sonuçları liderlerimize sunulacak” dedi. 

***

GÖRÜŞME AMACINA ULAŞTI, TAMAMLANSIN

2017'den bu yana Suriye görüşmelerine ev sahipliği yapan Kazakistan tarafı, yaptığı açıklamada Astana sürecinin tamamlanması önerisinde bulundu. Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kanat Tumyiş, Astana formatında amaca ulaşıldığını söyleyerek görüşmelere son verilmesi çağrısı yaptı. Tumyiş, “Suriye'nin bölgedeki izolasyondan yavaş yavaş çıkması Astana sürecinin görevi tamamladığının bir işareti olarak görülebilir. Suriye'nin Arap ülkeleri ailesine dönüşü göz önüne alınırsa Astana'daki bu toplantının son toplantı olduğunun resmen ilan edilmesini öneriyoruz” dedi. Rus heyetinin başındaki Aleksandr Lavrentiyev ise “Astana sürecinin bittiğini söyleyemeyiz. Ama Kazak tarafı görüşmelerin başka bir yere taşınması gerektiğine karar verdiyse bunu ele alacağız” dedi. Rus yetkililer Suriye görüşmelerinin Türkiye, Rusya ya da İran'da düzenlenebileceğinin sinyalini verdi.