İKSV ve Institut Français Türkiye’nin desteği ile gerçekleştirilen Umut Notaları projesi 3 yıl boyunca depremin yaralarını sarmak için destek sağlayacak.

Notalar umut dolu
Fotoğraf: İKSV

Emrah KOLUKISA

Institut français Türkiye, depremlerden etkilenen 11 ildeki müzik öğrenci ve eğitmenleri desteklemeyi amaçlayan “Umut Notaları” projesini düzenlediği basın toplantısı ile duyurdu. Fransa Büyükelçisi Hervé Magro tarafından detayları paylaşılan “Umut Notaları” İKSV Enstrüman Destek Fonu’na kaynak ve Fransa’dan enstrüman sağlamanın yanı sıra deprem bölgesindeki müzik öğrenci ve eğitimcilerine Fransa’da müzik eğitimi ve pedagojik formasyonlar sunacak. 2025 yılı sonuna kadar devam edecek “Umut Notaları”, Fransız müzik kurumları ile Fransız ve Türk – Fransız şirket ve kurumlar tarafından destekleniyor.

Proje kapsamında iki konser için Türkiye’ye gelen Fransız Metz Grand Est Ulusal Orkestrası dünyaca ünlü şef David Reiland yönetiminde Cemal Reşit Rey Konser salonunda muhteşem bir konser verdi. CRR Sanat Yönetmeni şef Murat Cem Orhan’ın konuk şef olarak yer aldığı konserde orkestraya genç solist Can Çakmur piyanoda eşlik etti. Bilet gelirleri İKSV Enstrüman Destek Fonu’na aktarılacak konser bitiminde orkestra müzikseverler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı. Orkestra 7 Temmuz’da CRR’de çocuklara yönelik ücretsiz bir anlatımlı konser verdikten sonra 8 Temmuz Cumartesi günü ise şef David Reiland ve Murat Cem Orhan tarafından seçilen 6 genç Türk orkestra şefi için düzenlenen ustalık sınıfına katıldı.

SANATSAL DAYANIŞMA 

Projenin Fransız Sarayı’nda yapılan basın toplantısında Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro korkunç depremlerden tam beş ay sonra, Institut Français Türkiye’nin insanî, kültürel ve sanatsal dayanışma projesi olan “Umut Notaları”nı duyurmaktan mutlu olduğunu ifade etti. Proje kapsamında İKSV Enstrüman Destek Fonu’na katkı sağlamanın yanı sıra 2024 ve 2025 yıllarında deprem bölgesinden müzik öğrenci ve eğitimcilerine Fransa’da çeşitli konservatuvarlar tarafından müzik eğitimleri ve pedagojik formasyonlar sunulacağını belirten Büyükelçi Hervé Magro “Sadece duvarları yeniden inşa etmek yetmez, ruhları da yeniden inşa etmeliyiz” diye konuştu ve Hatay Akademi Orkestrası’na da iki yıl boyunca enstrüman, ekipman ve atölyeler vasıtası ile destek olunacağını ifade etti.

Toplantıda ayrıca Hatay Akademi Orkestrası için Fransa’nın Metz kentinden getirilen 17 enstrüman da orkestra üyelerine takdim edildi. Orkestra’nın Sanat Yönetmeni Ali Uğur da Hatay’ın Samandağ ilçesinde özel olarak üretilen ve dünyada bir benzeri olmayan neyleri bir jest olarak Metz Grand Est Orkestrası Şefi ile Cite Musicale de Metz Başkanı Patrick Thill’e armağan etti.