Öğrencilerin çıkardığı Tavuskuşu adlı fanzinin mayıs sayısında yer alan şiir ve yazılarda geçen ifadeler okul yönetimini rahatsız etti. 17 yıllık Edebiyat Öğretmeni Melike Koçak işinden oldu. Koçak: Yasak, ayıp, günah değil, sansüre neden olacak kavramlarla çocukları sınırlamadım

Notre Dame De Sion’da ‘penis’ ve ‘vajina’ krizi

SERBAY MANSUROĞLU

Notre Dame De Sion Lisesi’nde çalışan 17 yıllık sözleşmeli Edebiyat Öğretmeni Melike Koçak öğrencilerin çıkardığı fanzinde yer alan ‘penis’ ve ‘vajina’ kelimeleri nedeniyle işinden oldu. Notra Dame De Sion’da okuyan öğrenciler kendi imkânlarıyla okulun adını kullanmadan çıkardıkları Tavuskuşu adlı fanzinin mayıs sayısında kadın cinayetleri ve bununla ilgili şiirlere yer verdi. Öğretmen Koçak öğrencileri yönlendirdiği gerekçesiyle kovuldu.

Öğrenciler fanzinde şu ifadelere verdi: “Tasavvur tek bir parmakla / Birkaç damla / Birkaç dakika inleme / Birkaç nefes / Sistemi, / Düzenli nefesleri, / Tabuları / Kızlığı / Bozuyoruz namus odasında.” “Kadınlığın yasaklandığı bir ülkede, kocaman penisleriyle, kocaman penis şekilli binalarda çalışan, kocaman evlerin, perdesiz pencerelerinde kalın sigaralar içen erkekler vardı. Kadın akılları, kadın başları yasaktı. Ayıp yataktaydı, kadına benzetilen canlılar yataklarda çarşaf olmaya mahkûmdu.”

SÖZLEŞMEDE YOK
Fanzinde yer alan ifadeler nedeniyle okul yönetimi rahatsız oldu. 29 Haziran günü Melike Koçak’a sözleşmesinin yeni dönemde yenilenmeyeceği tebliğ edildi. Yani fatura Melike Hoca’ya kesildi. Öğretmen Melike Koçak tebligatı alır almaz soluğu Fransız ve Türk müdür yardımcılarının yanında aldı. Dil döktü ancak sonuç değişmedi.

‘12 EYLÜLCÜ DEĞİLİM’
BirGün’e konuşan Melike Koçak, “Dahlim olmayan ancak kesinlikle savunduğum bir fanzin nedeniyle işimden oldum. Okul yönetiminin beklentisi 12 Eylül’ün istediği türden bir öğretmen olmak. Ancak ‘yasak’, ‘ayıp’ ve ‘günah’ gibi kavramları öğrencilere öğreterek onların yayınlarını sansürlemelerine neden olacak bir eğitimi kabul etmem. Bu onların kavramsal zihinlerinin özgürleşmesine engel olacak. Çocuklara bunları öğretecek bir eğitimci değilim” dedi. Koçak, pedagojik sıkıntının yanında, gelecek yıl mart, nisan aylarında başlayacak sözleşme dönemine kadar işsiz kalmasının da kendisi için oluşturacağı probleme dikkat çekti.

Melike Koçak’ın işinden olmasının ardından öğrenciler ve bir grup veli sosyal medya twitter’da #direnortmenim hashtag’iyle destek kampanyası başlattı. İşte o tweetlerden bazısı: