Nüfusun tamamı zehir soluyor
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Greenpeace 7 Eylül Uluslararası Temiz Hava Günü için bir rapor yayımladı. ‘Tek Gökyüzünün Altında Farklı Hava: Hava Eşitsizliği’ başlıklı raporda, hava kirliliğiyle ilgili risklerin dünya nüfusunda eşit dağılmadığını, bazı grupların daha büyük risk altında olduğunu gösterdi.

Raporda, Türkiye’de nüfusun yüzde 100’ünün hava kirliliği limitinin aşıldığı bölgelerde yaşadığı belirtilirken öne çıkan verilerden bazıları şöyle:

•Nüfusun yüzde 67’si ‘sessiz katil’ olarak nitelenen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan partikül madde 2.5’e (PM 2.5) maruz kalıyor.

•Riskli gruplar hava kirliliğine karşı yüzde 100 savunmasız. Araştırmalar hava kirliliği karşısında yaşlılar, çocuklar, hamile kadınlar ve sağlık sorunu olan bireylerin riskli gruplar olduğunu gösteriyor.

•Hava kirliliğinin erken doğum, bebek ölümleri, nörogelişimsel sorunlar, alt solunum yolu enfeksiyonları, akciğer fonksiyonu, astım ve çocukluk çağı kanserleriyle ilişkilendiren güçlü kanıtlar sunuyor. Doğum öncesi ve erken yaşta hava kirliliğine maruz kalan çocukların yetişkinliklerinde de sağlık sorunlarıyla karşılaşmaları daha yüksek bir olasılık olarak görülüyor.

•Çocukların tamamı DSÖ limitinin belirlediği değerin üstünde bir kirlilikle karşı karşıya. Yüzde 70’i se DSÖ’nün belirlediği limitin beş kat üstündeki kirliliğe maruz kalıyor.

Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Gökhan Ersoy, "Gezegenin en tehlikeli kirleticisiyle mücadele edecek bir limit değerimiz yok. Eğer PM 2.5 kirliliğini DSÖ’nün tavsiye ettiği limit değerle sınırlayabilseydik, uzun dönemde yaklaşık 56 milyon insanımızın ortalama yaşam süresini dört yıla kadar yükseltebilir ve erken ölümlerin önüne geçebilirdik" dedi.