TÜİK’e göre, nüfusun yüzde 67,9’u ‘yoğun kent’ denilen bölgede yaşıyor. Yoğun kent tanımında İstanbul 1. sırada.

Nüfusun yüzde 70’e yakını kentli
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi 

TÜİK verilerine göre, Türkiye coğrafyasının yüzde 1,6’lık bölümünde nüfusun yüzde 67,9’u yaşıyor. Bunun da 57 milyonu aşkın bir nüfusa denk geldiği belirtiliyor. Yoğun kent tanımında İstanbul başı çekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılına ilişkin "Kent-Kır Nüfus İstatistikleri"ni açıkladı. ‘Yoğun kent’, ‘orta yoğun kent’ ve ‘kır’ ayrımında oluşturulan yeni sınıflama ile uluslararası standartlara uygun, sürdürülebilir bir yapının geliştirilmesi ve bu düzeyde istatistikler üretilmesinin amaçlandığı belirtildi. 

YAŞLI NÜFUS KIRDA YAŞIYOR

Verilere göre, Türkiye’nin toplam yüzölçümünün yalnızca yüzde 1,6’sını oluşturan "yoğun kent" olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde yaşıyor. Kır olarak sınıflandırılan ve Türkiye yüzölçümünün yüzde 93,5’ini oluşturan yerleşim yerlerinde toplam nüfusun yüzde 17,3’ü ikamet ederken, "orta yoğun kent" olarak sınıflandırılan ve ülke yüzölçümünün yüzde 4,9’unu oluşturan yerleşim yerlerinde nüfusun yüzde 14,8’inin ikamet ettiği görülüyor. Toplam nüfusunun yüzde 9,9’unu oluşturan 65 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 30,1’inin "kır" olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde ikamet ettiği dikkat çekiyor. Nüfusun yüzde 68,1’ini oluşturan 15-64 yaş grubu çalışma çağındaki nüfus içinde yoğun kent olarak sınıflandırılan yerlerde yaşayanların oranı yüzde 69,2. En yüksek nüfusa sahip il olan İstanbul’da ikamet edenlerin yüzde 96,4’ünün yoğun kent, yüzde 2,7’sinin orta yoğun kent ve yüzde 0,9’unun kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde yaşadığı görüldü. Kır olarak sınıflandırılan yerleşim yerlerinde ikamet eden nüfusun oranının en yüksek olduğu il yüzde 68,4 ile Ardahan oldu. Ardahan’ı Dersim ve Bartın izledi.