Toplam nüfusunun yarısı aşılı olan ABD ve Kanada arasında Delta varyantından kaynaklı salgın yayılma hızlarındaki zıtlık dikkat çekti.

Nüfusunun yarısı aşılı olan Kanada ve ABD arasında dikkat çekici vaka sayısı farkı

Dış Haberler Servisi

Toplam nüfus içinde tam aşılanma oranı yüzde 50 olan ABD ile bu oranın yüzde 64 olduğu Kanada'nın Delta varyantından kaynaklı salgın yayılma hızlarında "çarpıcı bir zıtlık" olduğu değerlendirmesi yapıldı.

Scripps Araştırma Enstitüsünden Molekuler Tıp Profesörü Eric Topol, iki ülkede her bir milyon kişide yaşanan günlük vaka sayısının karşılaştırmasını yaptı.

Buna göre, toplam nüfusun yüzde 50'sinin iki doz aşılı olduğu ABD'de her bir milyon kişide günlük vaka sayısı 360 civarındayken, nüfusun yüzde 64'ünün iki doz aşılı olduğu Kanada'da bu sayı 50'nin altında.

Bu iki ülke arasındaki tam aşılanma oranındaki farkın hastaneye kaldırılma ve ölüm oranlarına yansıdığı da görülüyor. ABD'de her bir milyon kişide hastaneye yatış sayısı 200 civarındayken, Kanada'da bu sayının 50'nin altında olduğu grafiklere yansıyor.

7 günlük ortalamaların ele alındığı her bir milyon kişide ölüm sayıları da, ABD ve Kanada arasındaki farkli tam aşılanma oranlarının etki ettiği veriler arasında. ABD'de Covid-19 kaynaklı ölüm oranı her bir milyon kişide 1,5 kişinin üzerindeyken, Kanada'da bu sayı sıfıra yakın seyrediyor.

İki ülke arasında karşılaştırma yapan Topol, Kanada'nın ülkesine girecek yolculara aşılanma zorunluluğu getirmesini de "akıllıca" buluyor.