İran, İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya’dan ABD’nin çekildiği nükleer anlaşmaya destek çıktı. Trump iki yıl önce tek taraflı olarak anlaşmadan ülkesini çekmişti.

Nükleer anlaşma korunsun

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İran’la 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmayla ilgili olarak toplanan Nükleer Anlaşma Ortak Komisyonu, anlaşmanın korunmasından yana tavır ortaya koydu. İran, İngiltere, Fransa, Almanya, Çin ve Rusya’nın Dışişleri Bakan Yardımcıları düzeyinde katılım gösterdiği toplantıya başkanlık eden Avurpa Birliği Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreteri Helga Schmid, katılımcıların anlaşmanın korunması yönünde birlik içerisinde olduğunu belirtti.

Schmid, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda “Tüm katılımcılar anlaşmanın korunmasının önemi konusundaki tavrını tescil etti ve mevcut zorluklara rağmen anlaşmanın tam olarak uygulanmasının yolunun bulunması konusunda hem fikirler” ifadelerini kullandı.

ABD ARTIK TARAF DEĞİL

Toplantının ardından yapılan açıklamada da ABD’nin 2018 yılında tek taraflı olarak çekilmesiyle birlikte artık anlaşmanın tarafı kabul edilmeyeceği teyit edildi. Ancak buna karşın ABD’nin İran’a yönelik Birleşmiş Milletler yaptırımlarının yeniden yürürlüğe alınması talebinin de kabul edilemeyeceği belirtildi.
İran yönetimi de daha önce ABD dışındaki ülkelerin anlaşmada kendisine vaad edilen ekonomik yükümlülükleri yerine getirmemesi halinde anlaşma kurallarına uymayacağını açıklamıştı.

HERKES ANLAŞMAYA UYSUN

Toplantının ardından gazetecilere bir açıklama yapan Çin temsilcisi Fu Cong, İran’a anlaşmadan kaynaklanan tüm yükümlülükleri yerine getirme çağrısında bulundu. Cong, bununla birlikte İran’ın ihtiyaçlarının da karşılanması gerektiğini söyledi.

Toplantıda ayrıca İran’ın geçen hafta Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi denetçilerine iki ayrı tesiste inceleme yapma izin vermesinin memnuniyetle karşılandığı vurgulandı.

***

NE OLMUŞTU?

Nükleer anlaşma İran ile P5+1 (ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ve Almanya) arasında 14 Temmuz 2015 tarihinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da imzalanmıştı. Üç yıl süren müzakerelerden sonra varılan anlaşmadan ABD daha sonra çekilecekti. 2015'te başkanlık yarışına başladığından itibaren İran ile yapılan anlaşmaya itiraz eden ve anlaşmayı "dünyanın en kötü anlaşması" olarak niteleyen Donald Trump, Kasım 2016’da seçilmesinin ardından dediğini yaparak Barack Obama'nın başkanlığı döneminde imzalanan anlaşmadan 2018 yılında çekilmişti. Anlaşmanın diğer taraflarından Fransa ve Almanya gibi ülkelerin liderleri Trump'ı anlaşmadan çekilmemesi için ikna etmeye çalıştı ancak başarılı olamamıştı.